Заради глухотата им жигосват с "негоден" пловдивски шофьори

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:00 / 21.05.2009
1988
"Комисията в Транспортна болница в Пловдив написва протокол "негоден" и на основание на този текст щедро съветват нечуващите хора, които искат да си подновят съществуващите от години шофьорски книжки, да отидат на опашка пред централната комисия в София. Основанието - глухотата, поради която сега отказват да им дадат одобрението си за шофьори, досега не е било пречка да им издават книжки за управление на МПС. Всичко това - с хихикане и съвети да не се раждат глухи деца. "Негоден" е ужасна дума, тя жигосва душата за цял живот".

Този имейл е получила на електронната си поща депутатът Мария Капон. Поредица други подобни сигнали са дошли при нея от пловдивчани. В Транспортната болница в града препращали повечето хора в централната комисия в София. Същото било и в други градове. Пред Транспортната болница в столицата вече се виели огромни опашки от нечуващи хора.

"Недопустимо е такова отношение към глухите и глухонемите. Преди време ги гонеха от луксозните заведения, защото много дълго време си пиели кафето докато разговаряли с жестове помежду си", възмути се Капон на спешно свикана пресконференция днес.

Още следобед тя обеща да свика експертен съвет, който да направи пълна проверка по случая защо се отказва индивидуален подход към всеки един глух, чийто срок на шофьорската книжка е изтекъл и трябва да му се поднови. Според световната статистика почти няма произшествия и нарушения, причинени от глухонеми шофьори, защото липсата на слух изостря техните други сетива и ги прави особено внимателни при пътуване. "Бива ли хората да понасят тези унижения? В европейска страна ли живеем?", недоумява Капон.

Още днес тя ще сезира и Комисията за защита от дискриминация, както и Агенцията за хора с увреден слух.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (2):
26.05.2009 Хора с намален слух протестираха срещу отказ за подновяване на шофьорски
книжки
21.05.2009 Транспортна болница: Шофьорски книжки не се подновяват само на лица със 100% загуба на слух
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).