УХТ ще е домакин на 3 събития на Спасовден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:20 / 06.06.2021
2776
Университетът по хранителни технологии ще бъде домакин на 3 събития на 10 юни 2021 г. – Ден на отворените врати за кандидат-студенти, празник на хляба и второто издание на фермерския фестивал "Произведено във фермата“.

Те ще се проведат в двора на университета от 10:30 ч., където ще бъдат разположени шатрите на всички участници.

Денят на отворените врати след година онлайн отново се провежда на живо. Целта е да предостави пълна информация за обучението и възможностите за професионална реализация на завършилите. Бъдещите студенти ще се запознаят и с кои фирми биха могли да сключат договор по време на обучението, за да бъдат освободени от семестриални такси по регламентирани от МОН специалности, посочи зам.-ректорът доц. д-р Христо Спасов. За по-добра представа на резултатите от обучението, университетът ще презентира продукти, произведени в учебните бази или от възпитаници на висшето училище, които успешно развиват собствен бизнес.

Функционален хляб "Топи“ ще бъде предложен за дегустиране от гостите на 10 юни - Възнесение Господне, когато е празникът на хлебарите и на сладкарите. Изделието е за ежедневна употреба, а неговата консумация снижава нивото на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2. Това съобщи доц. д-р Цветана Гогова, ръководител на Центъра за франкофонско обучение. Тя подчерта, че тези резултати са на базата на изследвания в две пловдивски болници – УМБАЛ "Св. Георги“ и УМБАЛ "Каспела“. Само университетът има право да го произвежда и той се прави в учебно-производствената база за хлебни и сладкарски изделия, каза доц. Гогова.

Тъй като 10 юни е Спасовден – професионален празник на хлебарите и сладкарите, от катедра "Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските изделия“ в УХТ организират презентация. Ще бъдат представени за дегустация хляб с вино и орехи, хляб с коняк и стафиди, който не е сладък, и шарен хляб, оцветен в различни краски, в зависимост от суровините.

Предвиден е и втори експозиционен щанд, на който ще бъде изложена обредна пита за Спасовден, два вида големи пити "Слънце“ с диаметър 30 см и различни видове хляб – оризов, пшеничен със слънчогледови семки, пшеничен с тиквени семки, пшеничен с маслини и лук, а също щрудел и еклери.

Щандовете ще бъдат декорирани с 4 "рога на изобилието“ и кошници от тесто.

След успешното първо издание през 2020 г., Фермерският фестивал "Произведено във фермата“отново гостува на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Посетителите ще имат възможност да дегустират и да си вземат най-различни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони на страната със запазена природа: сирене, кисело мляко, мед, сладка, сиропи, пресни плодове и зеленчуци, билки, подправки, цветя. Много от храните са биологични, повечето са произведени в семейни ферми и от занаятчии от селски райони и зони в Натура 2000.

На последните предварителни изпити за прием в университета този уикенд проверяващите написаха общо 8 отлични оценки на кандидат-студентите – 4 по Химия и опазване на околната среда и 4 по Математика. Резултатите са показателни за интереса към УХТ – кандидатите са мотивирани да се развиват в сферите, в които се провежда обучението. А за разлика от предишните два изпита този път интересът към допуснатите грешки беше значително по-голям, заявиха от ръководството.

Документи за конкурсните изпити в четвъртата /окончателна/ кандидатстудентска сесия, която ще се проведе на 1 юли, ще се приемат от 14 до 30 юни 2021 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив арестуваха продавачка на сергия
Лекари се борят в Пловдив за живота на блъснатото момиче
Пуснаха движението по ремонтираната част на "Рогошко шосе"
Малка община, граничеща с Пловдив, настигна София по строителство...
В Пловдив не се научихме да минаваме през кръгови кръстовища
Ето я листата на ГЕРБ-СДС за Пловдив област


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).