УХТ се дигитализира с ускорени темпове в безпрецедентната пандемична обстановка

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:27 / 25.06.2021
1633
Пандемията от COVID-19 даде силен тласък на процеса на дигитализация в Университета по хранителни технологии и на превръщането му в smart университет и наложи иновативни решения в работата.

В безпрецедентната ситуация заради нуждата от онлайн обучение в много кратки срокове бе въведена най-съвременна платформа за обучение в интернет. Изградена бе локална система за видеовръзка, която позволява лекциите да се изнасят на студентите в реално време. Това заяви в годишния си доклад днес пред Общото събрание на УХТ ректорът проф. д-р Пламен Моллов.

В доклада си той огласи, че в първи, втори и трети учебен корпус е модернизирана интернет мрежата и е въведен WI-FI. Предстои същото да бъде направено в четвърти корпус и в Студентските общежития, което ще се случи едновременно с въвеждането на е-система за финансово управление и контрол.

Ректорът определи като много добра обезпечеността на УХТ с компютри – 469. Отбеляза, че всички 550 студенти, приети в първи курс през есента на 2020 г. са снабдени с таблети и благодари на Тракия икономическа зона за подарените 20 лаптопа.

Част от процеса на ускорена дигитализация е създаването на е-библиотека, която в момента е в напреднал етап, което се прави в синхрон с обновяването на базата с научни данни.

Проф. Моллов съобщи, че въпреки усложнената  обстановка приемът на студенти за 2020/2021 г. в УХТ е по-висок от средния за страната. Най-сериозен е бил интересът към специалностите "Технология и качество на храни“ и "Компютърни системи и технологии“.

И тази година предпочитанията на много от кандидат-студентите са били насочени към дисциплините от сферата на туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Повече млади хора от София, Враца, Варна, Добрич, Русе, Перник, Силистра и Ямбол са избрали да продължат образованието си в УХТ.

Университетът участва активно в развитие на съвместни учебни програми и на университетски мрежи. Партнира с Медицинския университет-Пловдив и Националната спортна академия в създаване на съвместна програма в областта на хранителните технологии и диететиката, а с Аграрния университет-Пловдив в областта на туризма, технологията на виното и пивото и общото инженерство.

В областта икономиката УХТ работи с Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. С Университета по библиотекознание и информационни технологии и с  Лесотехническия университет реализира проекти в сферата на науките за информиране, дигитална трансформация, интелектуалната  собственост и културата.

Широка е мрежата от чуждестранни висши училища, с които сътрудничи – университета в Бон, Германия, Московския университет по хранителни технологии, Казахския университет, в Западна Македония, в Китай и в Алабама, САЩ.

От началото на следващата учебна година се очаква да стартира обучение към Международната организация на лозата и виното (OIV) в специалност "Технология на виното и високоалкохолните напитки“. УХТ е посочен като пилотен университет по изпълнение на програмата, в ход са процедури по неговото утвърждаване в организацията.

Ректорът посочи, че започналата модернизация на сайта ще приключи до есента, когато е планиран и стартът на ремонтите в Спортния комплекс, след като УХТ получи 4 млн. лв. за целта.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсов...
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).