Тракийци се доказаха като едни от най-активните пловдивчани

Автор: Мариана Панчева
Коментари (1)
08:50 / 21.07.2019
4403
Тракийци се доказаха като едни от най-активните пловдивчани, последната инициатива в района бе откриване пространство, свободно от отпадъци пред кметството на бул. "Освобождение" в рамките на еко инициатива. 

"Това, което правим, е емблематично. Нещо малко е, но малките неща са тези, които успяват да преобразят пространствата около нас. Невинаги е нужна голяма инвестиция, за да се почувстват гражданите по-добре", коментира за Plovdiv24.bg кметът на "Тракия" Костадин Димитров по този повод.

По думите му джобният парк е първото такова място в района. Но удобните пейки, зеленината, масата за тенис са само част от обзавеждането му, защото то ще има и друго предназначение - за срещи, разговори и дискусии. Точно тук на своеобразно обществено обсъждане тракийци ще изберат къде с общи сили да се преобрази следващата зона.

"Много често ние правим нещо, а след това се налага не само да го поддържаме, а и да го поправяме. Но когато човек сам е положил усилия за изграждането, намесата, преобразяването на дадено пространство, тогава е различно. Това е и начинът за промяната на мислене на хората - когато подобряваме средата, когато показваме грижа и стопанственост, а не обратното - липса на загриженост и безстопанственост. И лека - полека хората се включват", коментира Димитров.

Той припомни за прекрасна инициатива в района, наложена още в първия мандат - "Стъпка повече": "Започнахме да работим по този начин - бизнесът и хората от квартала да се учат да поддържат не само до прага, до вратата си. Защото има толкова хубави апартаменти, толкова хубави заведения, при които - буквално, отваряш вратата и след тях общинското място е неприветливо. Стъпката в повече е в помощ и за Общината, но най-вече е пример как трябва да мислим. В чужбина, ако човек не си е окосил пред къщата, минават и го глобяват. А при нас самите хора казват "Нека да дойде общината и да се погрижи за пространството пред входа". Радвам се, че гражданите го осъзнават все повече и когато обикалям из квартала вечер, виждам много добре поддържани градинки с прекрасни беседки и хора, които ЗАЕДНО, каквото е мотото на 2019 година, са седнали и прекарват времето си."

Защото точно включването е важно, включително и при решаването на проблеми.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).