ТЕХСИС 2022 дава шанс на 66 учени за световна изява

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:26 / 27.05.2022
724
Техническият университет – филиал Пловдив е традиционният домакин на единадесетата международна научна конференция "Техника, технологии и системи – ТЕХСИС 2022“. Стартът е даден през 2009 година, а от 2015 година конференцията става ежегодна.

"Международната конференция ТЕХСИС е важна за нас, защото дава възможност на научните работници в Техническия университет – филиал Пловдив, както и на още учени от 21 университета в 13 страни да представят постигнатите от тях резултати в научно-изследователската, развойната и внедрителската дейности. 

В този смисъл конференцията ТЕХСИС 2022 не само представя резултати, но и намира отзвук в гилдията на учените в инженерните дисциплини в цял свят. “ - обясни директорът на Техническия университет – филиал Пловдив проф. д-р Въльо Николов.

В настоящата конференция са допуснати за участие 66 доклада. Научните разработки се обсъждат в шест научни секции на ТЕХСИС 2022: Автоматика, системи за управление и роботика; Електротехника и електроника; Компютърна техника, информатика и комуникации; Машинно инженерство; Автомобилно и авиационно инженерство; Индустриален мениджмънт и дизайн. Още при представяне на всеки научен доклад, той се тества със специализиран софтуер срещу плагиатство. Учените не могат дори да използват свои предишни разработки, а задължително трябва да представят само ново научно познание.

"Всеки доклад минава през предварително рецензиране от програмния комитет на конференцията, в който са включени изтъкнати учени от 10 държави. През първите години имаше по-голям брой отхвърлени доклади. Сега такива има много по-малко, защото нашите учени добиха опит как да представят своите академични знания и резултати по международен стандарт.“ - коментира проф. Николов.

Научните разработки, представени в ТЕХСИС 2022 са и много прецизна база за оценка на труда на българските учени, което влияе върху размера на финансиране на научно-изследователската дейност на университетите. През 2019 година публикуваните доклади започват да се индексират в световната база данни Scopus. "През 2021 година сключихме договор и вече публикуваме докладите от конференцията в издание на Американския институт по физика.“ - заключи проф. д-р Въльо Нииколов.

От 2021 година заседанията в ТЕХСИС се провеждат on-line. Това дава възможност особено на чуждестранните участници да участват ефективно в научните разисквания, без да идват на място в Пловдив. Този опит организаторите от Техническия университет – филиал Пловдив ще използват и в следващата научна конференция "Техника, технологии и системи – ТЕХСИС 2023“.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...
Починала е пловдивчанката, чиято история разчувства мнозина
Млада двойка не хареса живота в Пловдив, осъществиха мечтата си з...
5 места в Пловдив без вода
1/4 от "Рогошко шосе" е почти готова, за повече няма пари


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).