Съветниците решават за параклиса в "Тракия"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:22 / 28.05.2009
2517
Разгръщахме многобройния фото архив. Дядо Николай с президента, с премиера, с Гергов, с кмета и с още много други управници. Не открихме снимка сред бедни и унизени пловдивчани, на които той е духовникът.

Миналия петък дядо Николай упрекна съветниците, че не му прехвърлят скоростно параклиса "Св. Георги Победоносец" в "Тракия". Съграден с волни пожертвования върху общинска земя, в края на миналата година районният кмет Гиньо Матев направи храма общинска собственост. Общински ли е той? Не можело според дядо Николай да има частен параклис. Бил частен, защото се използвал за частни цели и някой друг печелел от продажбата на свещи и от дарения на православни християни. Там се били вселили бесовете.

През далечната 1826 година в близкия до Филибето градец Станимака православни християни си изградили църквата "Св. Димитър" с волни пожертвования, за да може там да се служи на български. Имало много църкви в този градец, но там се говорело на гръцки - неразбираем за българите език. Тогава още е нямало екзархия, да не говорим за патриаршия. Дали частен е бил този храм? И може ли да се сложи догма над вярата на хората?

Онзи ден се навършиха 7 години от посещението на светия отец Папа Йоан Павел Втори в Пловдив. Дядо Николай, тогава скромен служител при патриарха, нарече папата еретик. Милиони бяха привържениците на Йоан Павел Втори. Той искаше да приобщи всички християни - католици, православни, протестанти, лютерани и други, около идеите на Христос. Но според нашата Българска православна църква който не е с нас, е против нас.

"Баба ми е на 83 години. Откарвам я с колата до параклиса "Св. Георги Победоносец", за да се помоли на Господ. Къде ще я водя сега, когато храмът ни е затворен?", попита Нина Личева пред репортер на Plovdiv24.bg. Тя е един от инициаторите за отварянето на запечатания преди вече близо месец храм. Дядо Николай не го харесвал, не харесвал свещениците, той бил място за бесове. Вероятно е забравил, че параклисът е бил осветен от неговия предшественик, покойният митрополит Арсений. Навярно дядо Николай смята, че православието започва от него.

"Ако се опитат да ни разрушат храма, ние ще съберем пари - както при построяването му, за да откупим земята и тогава никой няма да се меси в нашата православна вяра - дори облечените в пищни одежди т. нар. духовници", категорична е Личева.

Дали някой от общинските съветници, които се очаква днес, уплашени от войната, която преди по-малко от седмица им обяви дядо Николай с всичките си подчинени, ще изпълнят нареждането му? Дали те са прочели в многобройните коментари по повода в сайта ни?

"Възмутена съм. Едва не ме изгониха от храма. Запалих мои свещици. Изпратени от Гърция - там има специални магазини, в които свещите се продават на килограм. Горят хубаво, дълго и не окапват всичко с восък. Било забранено в нашите храмове да се палят свещи, закупени някъде другаде", много притеснено обясни леля Руска, която е искрена богомолка, оставя пред иконите своята лепта за църквата и която днес ще отиде да запали свещица в църквата "Свети Спас", защото днес е Спасовден, т.е. 40-ия ден след Великден и значи Възнесение Господне.

"Всички евтини свещици по празника Великден бяха укрити от миряните и те бяха принудени да купуват по 1 лев. Нима в цената се изразява вярата?", пита недоумяващ колега от известна телевизия.

Ето го сблъсъка - между искрено вярващите и техните така наречени духовни водители. Много от свещениците, последвали миналата седмица митрополит Николай, не са го направили по своя воля, а принудени от обстоятелствата, че ще останат без хляб. Преди години, през 1997, се възвърна идеята на българите, че техните християнски отци могат да ви поведат. Тогава с хоругви на чело, при протестите срещу Жанвиденовото правителство, те оглавиха народния протест. Тези отци сега са отлъчени от църквата, защото не били по канон и не се били разкаяли. България беше осъдена в Страсбург да заплати средства, за да възвърне религиозните права на българите.

С какво ще се съобразят днес общинските съветници, предстои да разберем. На пресконференция вчера опозицията от ГЕРБ, по чието настояване прехвърлянето на параклиса "Св. Георги Победоносец" беше отложено, не обели и дума по въпроса. Може би защото Бойко Борисов също посещава дядо Николай. Дали ще се намери някой на днешната сесия, който да отстои интересите и на вярващите?

Виж коментарите (0)

Още по темата (18):
17.09.2009 Митрополит Николай: Мадона и чалгата развалят българските младежи
17.09.2009 Храмът "Свети Георги Победоносец" отваря врати
10.09.2009 Параклисът в "Тракия" отваря врати за миряни в деня на Вяра, Надежда,
Любов
11.06.2009 След две седмици отварят параклиса "Св. Георги Победоносец" в "Тракия"
29.05.2009 Митрополит Николай: Ще се помоля за тези, които гласуваха "против"
28.05.2009 Митрополията се размина с придобиването на храма в "Тракия"
Още новини от Новини от Пловдив:
Ако днес сте решили да ходите за чорапи в Турция, не ходете!
Започва последният етап на най-новата улица в Пловдив
Бойко Борисов и Цвета Караянчева оглавиха листите на ГЕРБ-СДС за ...
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).