Символи на Франция белязаха първата вечер на фестивала "Златен ключ" 2021 - Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:55 / 14.07.2021
1379
Вчера бе обявено началото на 18-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2021. То е и своеобразен апогей на поредицата от събития през тази много важна година, в която се отбелязва 30 години от възстановяването на Алианс Франсез в Пловдив. През 1991 година тук отвори врати Генералното представителство на Алианс Франсез Париж за България и в града се установи и първият френски алианс.

Оглавен от Жан Никола Льофийол – и до днес голям приятел на България и Пловдив. Основател на фестивала е още един французин, Бернар Руо, оставил част от сърцето си в Пловдив. Той неотменно присъстваше на всяко издание на "Златен ключ", но пандемичната обстановка отново възпрепятства идването му в Пловдив.И тази година в Пловдив дойдоха музикални любимци от Франция, добре познати на публиката и в Пловдив – Jessandwest - близнаците Джес и Уесли.

Те са популярен френски музикален дует, лауреати на музикалния риалити формат Graines de talent и впечатляват с авторските си композиции и интерпретации на рок класики. По време на концерта в първата фестивална вечер до сцената твори  Венета Павлова - млада и много талантлива художничка, която предстои да развива уменията си във висше училище във Франция.

Тя се вдъхновяваше от думите и мелодиите, които звучаха на сцената и ги асоциира с фигури и усещания, които накрая сподели с публиката. Водещи на "Златен ключ" и през тази година бяха Фани Брадинска и Владислав Севов.

Приветствени думи за официално обявяване на старта на фестивала отправи заместник- кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов. "Фестивалът "Златен ключ" е възможност Пловдив да посрещне френската култура, а Франция да срещне Пловдив. Именно за това ние от община Пловдив ще продължаваме да подкрепяме фестивала.

Сърдечни поздрави и благодарности към Фани Брадинска, която полага неимоверни усилия и сърце това прекрасно събитие да продължава да се случва. Напълно заслужени адмирации! Специални поздрави и за "Алианс Франзес" и респект за 30-годишния юбилей!  Разчитайте на нашата подкрепа и занапред!", каза заместник-кметът Пламен Панов. След него Севдалин Божиков - Президент на Алианс Франсез отправи приветствие по повод 30-годишния юбилей. 

В първата вечер на фестивала се изявиха възпитаниците на "Арт Войс център Пловдив" с вокален педагог Руми Иванова. Много от френските песни са посветени на Париж, възпяват го, представят духа му в различни епохи. Но една е особено популярна и затова неслучайно Шанз елизе е и химн на фестивала. Песента бе изпята от дебютантката в "Златен ключ 2021" Кристина Карабельова и Jessandwest. Кристина изпълни и  "Спомням си" -песен на Лара Фабиан.

12-годишна Анна-Мария Гендова представи впечатляващо песента "Последен танц". Следващата изпълнителка преди няколко години спечели голямата награда на фестивала в конкуренцията на ред други изпълнители с високи вокални умения. Тази година Десислава Гинчева изпя Une vie d'amour на Шарл Азнавур. Песен от анимационен филм и то по едно от любимите произведения за деца и възрастни - "Книга за джунглата" бе изпълнена от още един нов приятел на фестивала - Йосиф Бамбин.

Жак Брел и Едит Пиаф - сигурно това са първите две имена, които всеки асоциира с шансона. С интерпретация едновременно на песни и на двамата може да се заеме само истински подготвен изпълнител. Направи го една от възпитаничките на Руми Иванова с най-многобройни музикални награди – изключително талантливата Ива Ичевска, която разплака публиката с "Не ме напускай".

След нея песента Les yeux de la mama прозвуча в брилянтно изпълнение на Антония Арнаудска, а Кристиян Павлов изпя песента на Азнавур, La boheme. Още една песен - легенда, свързана с копнежа по морето, прозвуча по време на първата концертна вечер в изпълнение на  Белослава Петрова. Една от любимките на вярната публика на "Златен ключ" - Надежда Димова изпя Une vie d`amour на Азнавур. "Живот в розово" – още една песен - символ на Франция представи Йоана Ташева. Финалът на изпълненията на българските певци постави Виктория Димова с песен на Селин Дион.

Близнаците от Jessandwest зарадваха публиката с две чисто нови свои композиции, с които анонсираха своя гала концерт. Той е тази вечер от 19.00 часа, отново на  южната тераса на ДК "Борис Христов" с вход свободен. С него ще честитим и Националния празник на Франция!

Всички участници получиха диплом по повод 30-годишнината на Алианс Франсез от Фани Брадинска и си направиха общи снимки за спомен.

18-ото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2021 се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си
Кой е с предимство и защо?
Адвокат от Пловдив: Главчев не е селски кмет, за да подписва това...
Възрастна жена е била унижена в Пловдив от младеж
Митрополит Николай за Plovdiv24.bg: Злото в тоя живот се преумнож...
Деца боядисваха яйца в митрополитския храм в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).