Реконструкция на Бачковския манастир го прави по-желан за поклоннически, религиозен и културен туризъм

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
12:03 / 07.03.2021
3833
Реконструкция на Бачковския манастир ще го направи още по-желан за поклоннически, религиозен и културен туризъм. Това предвижда проект на стойност близо 4 милиона лева, който ще се финансира от европейската програма “Региони в растеж“. С парите ще се реставрира южното крило на манастира, ще се обновят спалните помещения за посетителите и ще се разшири паркингът.

Едно от предпочитаните места от много хора през почивните дни. С отпуснатите средства ще бъде реставрирана оригиналната порта на Бачковската света обител. Ще бъдат изградени и помещения за хора с увреждания.

Една от дейностите по проекта предвижда, за по-голямо удобство на поклонниците, да бъдат ремонтирани 25 спални помещения.

"Спалните помещения в миналото са се ползвали от 10-15 души. Сега тези огромни стаи се преграждат и се правят за по едно семейство или за двама души с отделни санитарни възли, за да се чувстват удобно в тях", разказва за Нова тв игуменът епископ Сионий.

Ще бъдат обособени и помещения за хора с увреждания.

А най-новото бижу на манастира е новата игуменарница. След почти 35-годишно очакване най-после е завършена. Тя е дело на няколко художници. Обзаведена е изцяло във възрожденски стил. Приемният салон  ще може да посреща до 30 височайши гости, а в центъра й е разположен мраморен фонтан.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).