Пълна забрана за антени върху детски градини и болници иска Илко Илиев

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:25 / 03.06.2009
4436
Мерки за намаляване на вредното въздействие на антените на мобилните оператори е оформил като предложение, което днес внася в комисиите на Общинския съвет, председателят Илко Илиев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Причина да се предприемат конкретни действия по въпроса с антените са многобройните оплаквания на граждани, някои от които бяха поканени от шефа на местния парламент на дадената днес пресконференция.

"135 сме съсобствениците в нашия блок 202. И на покрива, разбира се. Само с подписите на живеещи във вход "Б" по-малко от 30 души беше инсталирана подстанция на "М-тел". Подписали са 10-годишен договор срещу 120 евро месечен наем. Същите проблеми имат и хората от блок 91, където пък има станция на "Вивател". Писахме жалба до районната администрация, до общината, до РДНСК, до прокуратурата. Отправихме нотариална покана до мобилния оператор, но негови представители не се отзоваха, готвим се за съдебно дело", разказа Стоянка Теофилова от блок 202 в район "Тракия".

Не можал Илко Илиев да устои на толкова много подобни оплаквания от антените. Екип експерти събрали и систематизирали информация от стотици граждани, като консултант бил използван бившият заместник-кмет по реда и сигурността Димитър Цветков, който преди повече от година започнал нищенето на проблема.

Поставянето на излъчватели на енергия на електромагнитни полета е уредено нормативно в чл. 10 от Наредба №9/14.03.1991 г. Всички желаещи да монтират подобно съоръжение трябва да направят пробно изпитание и да уведомят Общинския съвет за нивата на излъчване. "Това не се спазва", категоричен е Илко Илиев.

В предложението му е предвидено при издаване на разрешение за строеж или поставяне на антени върху покриви да се иска съгласието на 100% от съсобствениците, изразено чрез нотариално заверени подписи.   

Славчо Атанасов ще трябва да назначи екип с участието на компетентните органи, за да се направи пълна проверка на всички антени в Пловдив и ако се констатират нарушения - излъчване над допустимите нива, да бъдат премахнати.

Пак кметът ще изисква от мобилните оператори схеми за разположението на съоръженията, както и техническите им данни, протоколи за измерване на вредностите и становище на РИОКОЗ.

"Кметът ще трябва и да състави комисия от представители на общината, общински съветници и граждани, които да се запознаят с информацията от мобилните оператори. Антените, които не отговарят на изискванията, ще бъдат демонтирани. Незабавна ще бъде заповедта за премахването на излъчвателни съоръжения на територията на детски градини, ясли, лечебни заведения и народната библиотека", твърдо ще отстоява позиция Илко Илиев.

Предпазливо нарече той днешното си предложение, защото е наясно срещу какви мощни интереси се изправя. "Не искам колегите съветници да го разгледат набързо в комисиите, а бавно и много внимателно", подчерта Илиев.  


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (59):
01.06.2023 Сигнал: Антена на Yettel е насочена срещу стаите на нашите деца
12.04.2022 Пловдивчани към Yettel: Кажете коя генерация са в момента антените на
покрива?
21.03.2022 Позиция: Антената на Yettel не е 5G, няма научни доказателства за
вреда
17.03.2022 Жители на Пловдив за антена на Yettel: Дръвчета вече съхнат заради електромагнитните вълни
12.03.2020 Жители на "Тракия" на бунт срещу антени на "Теленор": Облъчват ни!
31.07.2019 А1 с подробна информация пред Plovdiv24.bg за новата антена в Кючука
Още новини от Новини от Пловдив:
Удар между коли затапи Околовръстното на Пловдив, има полиция
На празник като на празник, район "Южен" се отчете
Пловдивчани гневни на новите порти на Източната порта: Като в зат...
В Пловдив жена получи бяла роза - някои разчетоха това като злове...
Пловдивчанка за Централна поща: Огромното й постмодерно туловище ...
Община Пловдив дава близо 2 млн. лв. за контрольори за лечебните ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).