Проучват праисторическо пещерно обиталище в Родопите

Автор: Цвети Тончева
Коментари (0)
09:13 / 09.06.2022
5346
Министерството на културата финансира теренни археологически проучвания и теренна консервация на няколко обекта в Пловдивско, видя репортер на Plovdiv24.bg. Одобрени за финансиране са тракийски селищен център от VI-V в.пр.Хр., с. Васил Левски, община Карлово. Проучванията ще бъдат извършени под ръководството на доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Регионалния археологически музей в Пловдив. За целта министерството отпуска 40 000,00 лв. Ще бъдат финансирани и теренни издирвания на археологически обекти в землищата на гр. Пловдив, с. Първенец, с. Брестовица, с. Златитрап, общ. Родопи, като ръководител на екипа ще бъде Елена Божинова. За целта министерството отпуска 14 848,00 лв.

Регионалният археологически музей в Пловдив е поискал финансиране и за още един обект. Това е пещерно обиталище от праисторията и ранножелязната епоха - Чая, гр. Чепеларе, общ. Чепеларе. Отпуснатите средства са в размер на 11 250,00 лв. Ръководител на разкопките е археологът София Христева. Археологът мартин Христов от НИМ ще ръководи проучване на Селище от ранната бронзова епоха до с. Богдан, Карловско. Отпуснато е финансиране в размер на 31 944,00 лв.

Не са допуснати до финансиране, тъй като не отговарят на обявените условия за кандидатстване обектите Римски термален комплекс в Диоклецианополи на Археологически музей – Хисаря. Заявената сума от 24 280 лв. е под допустимата годишна минимална сума за група 1А съгласно т. 1 от обявата.

Правилата и реда за предоставяне на целева финансова подкрепа на проектен принцип от държавния бюджет чрез бюджета на Министерството на културата (МК) за провеждане на теренни археологически проучвания и теренна консервация на територията на страната бяха обявени надлежно. 

Право на финансова подкрепа по чл. 1 имат културни, научни или университетски институции, дейността, на които е свързана с издирване и изучаване на археологически обекти, включително археологически разкопки, археологическо наблюдение и теренна консервация на археологическото културно наследство.

Министърът на културата може да осигурява финансова подкрепа за провеждане на теренни археологически проучвания и теренна консервация в рамките на определените за целта средства по чл. 1 във връзка с възникнала спешна необходимост от опазване на археологическото културно наследство, при установен риск от неговото разрушаване или други извънредни случаи. За случаите по ал. 2, министърът на културата със заповед назначава комисия и определя сроковете и критериите за разглеждане на постъпилите заявления.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Чудесни новини за детето, малтретирано в Пловдив: Добре е и ходи ...
Наглостта на тарикатите в Пловдив няма край
Неприятно преживяване за десетки пътници, решили да пътуват с бър...
Аварии оставиха хиляди в Пловдив и областта без вода в почивния д...
Триумфален успех на ученици от Пловдив в Рим
Предстои реорганизация на градския транспорт в Пловдив. Ще бъдат ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).