Проекти и макети за декори в изложбата "25 години СЦЕНОГРАФИЯ в АМТИИ"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:47 / 07.07.2021
1471
Юбилейната изложба на специалност "Сценография“ на пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство събра на 6 юли в Галерия "Капана“ десетки настоящи и завършили студенти от различни поколения, академични преподаватели, реализирани художници, гости от училищата по изкуствата.

Празничният повод за изложбата е 25-тата годишнина на специалността, а неин куратор е сценографът доц. Весела Статкова – ръководител на катедра "Приложни изкуства“. Заместник-ректорът на Академията проф. д-р Галина Лардева поздрави водещите преподаватели, сред които и доц. д-р Димитър Воденичаров, доц. Красимир Добрев, ас. Стоян Лазаров. Тя припомни основополагащото значение на първата акредитирана специалност в сферата на изобразителното изкуство за създаването и развитието на целия факултет.

Като най-сигурен атестат за просперитета на обучението по сценография в АМТИИ тя посочи големия брой кандидат-студенти, които тази година желаят да постъпят именно в нея.

Сред специалните гости на откриването беше Емилия Арабаджиева – дългогодишен директор

на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, която припомни зараждането на идеята средното специализирано обучение по сценография да бъде надградено с академично ниво. През 1994 г. доц. Николай Николов – дългогодишен ръководител на катедра "Сценография“ в НХА е поканен от академичното ръководство в Пловдив да положи основите на специалността.

Доц. Весела Статкова пък изрази надежда, че един ден ще се създаде и академичен музей, в който да се съхраняват най-добрите студентски и дипломни сценографски проекти, създавани през годините.

Изложбата продължава до 23 юли.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).