Почетен знак на Пловдив за двама достойни български генерали

Автор: Мариана Панчева
Коментари (0)
09:11 / 01.08.2019
7774
Пловдивският Общински съвет връчи преди минути почетен знак на Пловдив на двама български генерали - бригаден генерал Иван Желев и генерал-лейтенант Димитър Попов, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Местният парламент ги удостои с почетното отличие с решение от 30 май 2019 година, то им бе гласувано във връзка с 100-годишния юбилей на ген. Желев и 90-годишнината на ген. Попов.

Генерал Иван Желев има значителн принос в подобряване на инфраструктурата и благоустрояването на Пловдив. Той започва своята служба в Строителни войски през 1947г., а като неин командир (в периода 1959г – 1985г.) дивизията участва в изграждането на редица промишлени предприятия, кооперации и културно-исторически обекти в града под тепетата и областта. В края на лятото на 1957 г. Пловдив е сполетян от невиждано голямо наводнение. Бурните води на Марица отнасят стотици къщи, разположени около двата й бряга. До края на годината са изградени редица жилищни блокове, които приютяват пострадалите от наводнението.

Изграждането на 165-метровият мост при Панаирното градче също е строен под командването на ген. Желев. Мостът е завършен предсрочно и предаден за експлоатация през септември 1959 год. По същото време е изградена и автогара "Юг". Наред със строителните задачи ген. Желев има принос и за повишаване на бойната и професионалната подготовка, която следва пътя на потребностите на развитие на Българската армия и придобиване на строителна специалност.

За 41 години активна служба в редиците на Българската армия ген. Димитър Попов работи упорито и всеотдайно за повишаване на бойната готовност, бойната мощ и мобилизационна готовност на армията. Под негово ръководство армията участва активно в борбата срещу природни бедствия, аварии и катастрофи.

Ген. Попов започва военната служба в школата за запасни офицери "Христо Ботев", като я завършва с отличие. През годините той преминава през редица командни длъжности, като през есента на 1965 г. е назначен за командир на "33-ти мотосрелкови полк - Звездец". През 1977 е назначен за командир на 16-ти мотострелкови дивизион. През 1987 г. е назначен за командващ на 2-ра Българска армия.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).