Пловдив търси талантливи артисти за иновативен проект

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:26 / 21.05.2021
1429
В навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, по идея на Кмета Здравко Димитров община Пловдив обявява ПОКАНА за участие в РЕЗИДЕНТНА ПРОГРАМА ЗА АРТИСТИ, част от Културния календар на Община Пловдив за 2021 г. Изданието е пилотно и се осъществява за първи път!

Целта на поканата е да реализира иновативни идеи в съвременните тенденции на визуалните и дигиталните изкуства с фокус ключови обекти от богатото недвижимо културно наследство на Пловдив; Да активира и оживи възприятието за културната идентичност на Пловдив чрез създаване на знаково произведение в областта на съвременните визуални изкуства;  Да излъчи художествен продукт, съвместим с имиджа на града като място за култура и туризъм; Да предостави възможност за обмен на артисти, партньори и ноу-хау.

Община Пловдив осигурява условия за творчески престой и реализация на идеи, инспирирани от културно-историческото наследство на Пловдив, на трима изявени съвременни визуални артисти от страната и чужбина. По време на резидентната програма ще бъдат създадени условия за творчески обмен между гостуващите творци и местната артистична общност. 

Резидентната програма е с продължителност 30 дни, в рамките на които Община Пловдив осигурява на участниците: настаняване в близост до историческия център на Пловдив и  изплаща възнаграждение в размер на 4000 лв., включващо всички разходи по пътуването, престоя, творчески хонорар и осигуровки за сметка на Възложителя.  Нощувките се заплащат от Община Пловдив като периодът на престоя се уточнява при сключване на договор за възлагане  - 10 дни през месеците юли – август за опознаване на града и 20 дни през месеците септември – октомври за реализация на проекта.

За реализация на всяка творческа концепция ще бъде осигурен бюджет в размер на 5000 лв. Сумата е крайна и включва всички разходи. В случай, че участникът не притежава регистрация като юридическо лице се предлага граждански договор и всички дължими осигуровки са в рамките на предвидения бюджет.

Община Пловдив чрез своите партньори (регионални културни институти, НПО в сферата на културата и визуалните изкуства, печатни и електронни медии) осигурява представяне на участниците и проектите и организира срещи и презентации пред заинтересовани групи и общности.  

Не се влиза в договорни отношения с артисти, които не са изпълнили коректно проекти, финансирани от Община Пловдив и  ОФ "Пловдив 2019“.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОЕКТНИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Артистите се ангажират да създадат свои концепции, свързани с реинтерпретацията и трансформацията на ключови градски топоси на територията на Община Пловдив - "Старинен Пловдив“, археологическите обекти в града, тепетата, парк "Отдих и култура“  и други. Същите да са в синхрон с целите на настоящата покана;

След първоначалния си престой в едномесечен срок  резидентите изработват проект, нагледна документация на електронен носител и бюджет. След одобрение на проекта се изплащат 90% от средствата за реализацията му;

Проектите следва да са  съобразени със спецификите, статута, историята и съвременните функции на емблематичните градските пространства, към които е насочена поканата и да отговарят на съвременните изисквания за устойчивост, безопасност и безконфликтност по отношение на публичната среда и градския ландшафт;

Намесите в градска среда са временни (до 3 месеца) и задължително се записват на електронен носител, като правата за използването на записа с рекламна цел на дестинацията Пловдив са за Община Пловдив, а правата върху произведението на изкуството са на автора, съгласно ЗАПСП.

Реализацията на идеите следва да бъде съобразена с българското законодателство и разпоредбите, действащи на територията  на Община Пловдив.

Изборът на участници в резидентната програма се извършва от 5-членна работна група в състава, на която влизат заместник-кмета и началника на специализирания общински отдел с ресор "Култура“ и трима външни специалисти, доказани в областта на съвременните изкуства и технологии.

Изборът се основава на репутацията и международния опит на артиста, значимост на реализирани  художествени проекти, сходни с целите на поканата, иновативност в работата на участника и устойчивост в професионалното му развитие.

Виж коментарите (0)

Още по темата (16):
22.09.2021 Димитров: За съжаление Община Пловдив няма голям финансов ресурс
07.09.2021 Пенсионерите не вярват - всеки ще получи по 360 лева бонус!
05.09.2021 Министър Василев шокира: Има риск за заплатите за всички държавни
служители!
02.09.2021 Корнелия Нинова представи предложенията на БСП по актуализацията на бюджета
16.08.2021 Румен Радев: Не постигнахме консенсус
29.07.2021 Служебното правителство с извънредно заседание
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивчанка: Такива комплексари със спортни екипи и бръснати гла...
Репортерка на bTV излезе да пазарува за Великден в Пловдив, показ...
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Ето на това се казва нахалство
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).