Пламен Велчев с първа изложба в Пловдив след 20 години в САЩ

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:32 / 22.07.2021
1562
Художникът Пламен Велчев представя първата си самостоятелна изложба в родния Пловдив след две американски десетилетия. На първия етаж в Залите за временни експозиции към Градската художествена галерия (ул. "Княз Александър I“№15) авторът излага 22 свои творби, част от които са родени след завръщането му в Пловдив през 2019 г. Серията от живописни платна, рисунки и графики носи енергичното заглавие "Откат“ – артистична рефлексия на драматичните процеси в света, засягащи човешката природа.

Художникът е роден в Пловдив през 1981 г. Дипломира се със специалност "Графика“ в НХГ "Цанко Лавренов“ и заминава за Филаделфия, САЩ, където през 2004 завършва Пенсилванска академия за изящни изкуства, отново със специалност "Графика“.

В САЩ има седем самостоятелни изложби и участва в повече от 35 групови представяния. Негови творби са в личната колекция на американския кинорежисьор ЕМ. Найт Шаямалан, който през 2006 включва произведения на Пламен Велчев в интериорния дизайн на прочутия си филм "Жената от водата“ ("Lady in the Water“).

Художникът е носител на редица награди за графика в САЩ, а през тази година в Пловдив беше отличен с наградата на мецената Димитър Георгиев за перспективен млад автор.

Изложбата "Откат“ ще продължи до 17 август.

 "Моето вдъхновение идва от съвременните глобални конфликти и борбата на индивидуалните свободи, която се преплита с по-големи сили. Най-много ме интересува разкриването на последствията от съвременните вълнения и глобалната нестабилност. В новите си картини изразявам по-скоро нови символични значения на опасност, доминиращи детонации и заразени завоювани свободи. "Откат“ е последствие и емблема на подтиснати човешки права и накърнена независимост.“ Пламен Велчев

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).