Откриха изложба посветена на 700-та годишнина от смъртта на Данте Алигиери

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:34 / 06.07.2021
1267
От вчера в Дома на културата "Борис Христов“ , фоайе ет.2 в Пловдив е отворена за посещения изложбата "Данте плюс 700“. Експозицията, посветена на 700-та годишнина от смъртта на Данте Алигиери, бе открита от Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив, Директора на Италианския културен институт в София Верена Витур и Джузепе Де Франческо – почетен консул на Италия в Пловдив.

Сред гостите на събитието бяха също Иван Соколов – почетен консул на Чехия, писателят Недялко Славов, доц. Нина Найденова – директор на Държавна опера Пловдив, Лучано Ди Мартино – артистичен директор, журналисти и граждани.

Данте е италиански поет, писател, литератор, философ и политически мислител от град Флоренция по време на Средновековието. Неговото най-прочуто произведение "Комедия“, по-късно получило името "Божествена комедия“, е считано за връхна точка в развитието на средновековната литература и основополагащо за развитието на съвременния италиански език. Данте е наричан е "баща на италианския език“. В Италия е известен като "Върховният поет“ или просто "Поетът“. Данте, Петрарка и Бокачо са известни като "трите фонтана“ или "трите корони“.

Заместник-кметът Пламен Панов поздрави гостите на изложбата и благодари на Италианския културен институт в София, в лицето на г-жа Верена Витур и на Джузепе Де Франческо за инициативата, изложбата "Данте плюс 700“ да бъде показана и в Пловдив.

Той припомни отличните взаимоотношения и множество съвместни инициативи между Италианския културен институт, Община Пловдив и Фондация "Пловдив 2019“, както през годината на титлата Европейска столица на културата, така и през предишните. Пламен Панов изрази своята дълбока убеденост, че това ползотворно партньорство ще продължи да се развива и занапред.

Детайли за изложбата "Данте плюс 700“ бяха разкрити от г-жа Верена Витур. Колективната изложба "Данте плюс 700“ по идея на Марко Миколи от BONOBOLABO и заимствана от проекта "Данте Плюс 700“ в Равена, обединява група от 32-ма различни творци, чрез илюстрации, комикси и стрийт арт, се опитват да вдъхнат живот на една нова идентичност на великия Данте Алигери.

Използваните от тях изразни средства са рисуване с темпера, геометрично чертане и дори 3D анимация. Някои от творбите, анимирани от миланското студио Alkanoids, са показани с технологията на добавената реалност чрез безплатното приложение за смартфони “ARIA the AR Platform". Илюстрациите с логото на ARIA могат да бъдат анимирани, използвайки приложението.

Изложбата, организирана Италианският културен институт, в сътрудничество с Почетното консулство на Италия, се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.

Електронната версия на каталога е достъпна на: https://issuu.com/ivansabchev/docs/izlojba_cards_a5

Още едно събитие, свързано с Италия предстои тази вечер. Момчетата със световна слава IL VOLO гостуват на Античен театър в Пловдив. Тримата италианци идват с нова програма "10 years", събрала най-доброто от 10-годишния им триумф по световните сцени. От 2009г. досега тримата млади музиканти са изнесли повече от 300 концерта в 210 града на трите континента

Макар и само на по 25, вече 10 години Il Volo разнасят по света красотата на класическата музика, традиционната опера и италианското belcantо.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).