Организации от три континента се събират в Пловдив на международна среща за египетския лешояд

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:41 / 17.05.2022
1006
Между 17 и 19 май в Пловдив Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е домакин на международна среща, която събира заедно представители на природозащитни организации от Гърция, Албания, Северна Македония, Йордания, Ливан, Обединените арабски емирства, Египет, Нигер, Великобритания и Франция. Редица други държави, като Турция, Етиопия и Нигерия ще се включат онлайн.

Целта на срещата е да се обсъдят дейностите, предизвикателствата, постигнатото до момента и предстоящите стъпки в рамките на най-големия в света LIFE проект за опазването на застрашения египетски лешояд – "Нова надежда за египетския лешояд“, в който БДЗП е координираща организация.

В първия ден от срещата ще бъде представено постигнатото до момента в природозащитните и комуникационните дейности на проекта в гнездовите територии на вида на Балканите, по пътя му на миграция и в зимните му местообитания в Африка.

Вторият ден е посветен на разработване на "After-LIFE“ план – план на дейностите, които е необходимо да продължат и след приключването на проекта за опазването на вида.

През третия ден (19 май, четвъртък) участниците в срещата ще посетят Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора, където ще разгледат волиерите с двойките египетски лешояди, част от програмата за активно подсилване на популацията в България. Ще бъде посетен и природозащитния център на БДЗП "Източни Родопи“, както и волиерата в резерват "Вълчи дол“. Там вече за пета година млади птици, излюпени на затворено, се подготвят за живот в дивата природа по метода на отложеното освобождаване. Тази година младите лешояди са шест и ще бъдат освободени след две седмици.

На срещата ще присъстват и г-жа Симона Бакарети, представител на Европейската Комисия – основен донор на прoекта, както и монитора на проекта – г-н Стоян Йотов.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).