Обясниха защо българските домати и краставици са по-скъпи от вносните

Автор: Цвети Тончева
Коментари (7)
15:16 / 27.04.2021
16776
Цените на българската земеделска продукция тръгнаха нагоре заради коронакризата. Това съобщи за Plovdiv24.bg Илия Гатев, директор на Стоковата борса в Първенец. "Кризата се отразява негативно, оборотите на търговците са надолу, в същото време някои цени на храните се вдигат“, каза Гатев.

Той уточни, че това важи само за българските оранжерийни продукти – салата краставици, домати и др. "В същото време вносната стока е със същите цени като миналата година, при нея  няма скок в цената“, добави Гатев. Тенденцията не се наблюдава само на тържището в Първенец, а и на други места в страната.

При вносната продукция преобладава тази от нашите съседки – Гърция, Турция, Македония и Албания. Тя е конкурентна не само с по-ниската си цена, а и с търговския си вид, с амбалажа. "При нас нещата са на самодейна основа, заради това хората предпочитат вносната стока“, каза още Гатев.  

Въпреки кризата няма отказали се търговци и освободени търговски площи на борсата. Дори има повече производители, които търсят директен достъп до пазара.  По тази причина в момента има подадени доста молби от земеделски производители за места на тържището в Първенец.

"Те искат да скъсят пътя на продукцията до крайния потребител“, каза Илия Гатев. Договарят се с големи вериги магазини и търговци. "По тази причина усилено се търсят места на борсата, където става договарянето и ние се стараем да им ги осигурим“, каза още Гатев.

Той уточни, че цените на наемите на търговските площи на борсата в Първенец не са променяни от 2007 година.  Като цяло базата на тържището се поддържа с непрекъснати козметични ремонти -  асфалтиране,  усвояване на нови паркинги и нови складове от бившите ТКЗС -та.

Това, което спира ръководството на тържището за промени в инфраструктурата на борсата е липсата на ПУП, трябват строителни разрешения  и правила. "Работим в тази посока, дори вече се разширихме“, каза Илия Гатев. Вече е закупен нов терен от конкурентно тържище на територията на бившо ТКЗС. Така наемателите им са с около 120 повече.

Директорът на борсата в Първенец Илия Гатев добави, че се стремят да накарат търговците да са регистрирани земеделски производители. Това условие се изисква, когато се търсят места и търговски площи. На територията на борсата има и много агроаптеки, в полза на производителите.  "Стремим се по всякакъв начин да им съдействаме, било с информация, било с  допълнителни услуги.  Но самата реализация на продукцията не зависи само от нас. Трябва да има и държавна намеса, с политики. Без това не става“, категоричен е Илия Гатев.

Данъчни проверки се извършват в момента на търговците на борсата. Очаква се те да продължат през всичките празнични дни, както е било всяка година, твърди директорът на тържището.

Виж коментарите (7)

Още по темата (76):
13.05.2021 Над тон негодна храна е унищожена около великденските празници
12.05.2021 Близо 20 000 българи са посрещнали Великден в Гърция
11.05.2021 Нарушенията при следвеликденските "разпродажби" продължават
09.05.2021 Хиляди тръгват на път след почивните дни, очаква се интензивен трафик
09.05.2021 Днес е Томина неделя
08.05.2021 Светла събота е, някои неща днес са забранени
Още новини от Новини от Пловдив:
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод
Тези са арестуваните за крупната измама в Пловдив
В Пловдив порязаха шофьора на камиона с 400 кг хероин


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).