Общината с вързани ръце за детмага, съсобственици живеели в Австралия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:46 / 15.05.2009
3470
Близо двайсет години някогашният детмаг "Снежанка" е безстопанствен и постепенно се превръща в руини. Мястото около него заприличва на сметище и свърталище на пияници и наркомани.

"Има ли общината собственост върху този имот и, ако има, колко процента? Има ли съсобственици? Предприела ли е необходимите законови действия за извършване на делба, ликвидиране на съсобственост или друго управление на имота? Какви са площите и загубите от нестопанисването на имота, намиращ се  в идеалния център на Пловдив, на главната пешеходна улица? Какво ще направи общината, за да опази собствеността си?" - това питане отправи общинският съветник Ангел Батаклиев на вчерашната сесия.

Общината притежава 59,888% от намиращите се на първия и втория етаж магазини и помещения с площ 755 кв. м от шестетажната сграда на ул. "Райко Даскалов" 29. Съсобствениците са много на брой физически лица с разпределени помежду им по малко от останалите 40,112%, стана ясно от подготвения от кмета Славчо Атанасов отговор.

Години наред са се точили процедурите по реституционните претенции. Най-сетне, когато всеки си получил своето, през 2006 г. реститутите предложили на общината проект за доброволна хоризонтална делба - първият етаж за тях, а вторият за общината. Това се оказало неудовлетворително и администрацията изискала поне още един проект, който да включва и вертикална делба. До споразумение не се стигнало и през 2007 г. общината завела дело за съдебна делба. Оттогава то е висящо.

За да се осъществи делбата, е необходимо личното присъствие на всеки един от съсобствениците, а се разбрало, че двама от тях живеят в Австралия. При постъпки през ноември миналата година пред Министерството на външните работи за призоваването им, се оказало, че само веднъж годишно - през април, имаме дипломатическа поща с континента-държава. Съдебното заседание по делото е насрочено за 28 януари 2010 г. Поне дотогава общината е с вързани ръце и не може да предприеме нищо за стопанисването на бившия детмаг "Снежанка".

Виж коментарите (0)

Още по темата (44):
13.08.2019 Невиждан интерес към най-новата придобивка на Пловдив!
15.07.2019 Галерия "Капана" - новата перла на Пловдив
26.06.2019 "Детмаг Снежанка" отваря врати на 15 юли като галерия "Капана"
28.04.2019 Преобразяването на Детмаг "Снежанка" върви по план, ето какво е
свършено
25.02.2019 Първи заявки за новата галерия на Малката главна
19.02.2019 Култов магазин на Главната с невероятна трансформация!
Още новини от Новини от Пловдив:
Справедливост застигна шофьор на автобус в Пловдив
Собственици на масиви: Изкупуват ни черешите по 8 лв., в Пловдив ...
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
6 дни улица в Стария град е затрупана от самосрутила се къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).