Областният управител за големия заем на Пловдив: Всичко е законно!

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
15:07 / 30.07.2021
3088
Plovdiv24.bg отправи питане към областния управител на Пловдив - как ще коментира мотивите на юриста от материала ни "Юрист: Ето защо областният управител е длъжен да върне решението за 40-милионния заем"

Ето какво ни отговори Ангел Стоев:

"По отношение изнесено във Ваша статия от 27.07.2021 година със заглавие "Юрист: Ето защо областният управител е длъжен да върне решението за 40-милионния заем“ излагам следното:

Реализирането на административен контрол от страна на Областния управител по реда на чл.45, ал.4 от ЗМСМА е негово самостоятелно правомощие, упражнено по собствена преценка, в условията на оперативна самостоятелност. Този контрол може да бъде само и единствено по отношение законосъобразност на съответния акт, но не и относно неговата правилност и / или целесъобразност. Изключително важно е да се направи уточнението, че, за да се достигне до реализиране на това правомощие на Областния управител, то следва да е налице акт, който да попада в обхвата на актове, подлежащи на такъв контрол. Решение № 164 / 14.07.2021, взето с Протокол № 10 от същата дата на Общински съвет – Пловдив е решение по Закона за общинския дълг.

Налице е установена съдебна практика по такъв тип решения, съгласно която същите не съставляват административен акт по смисъла на АПК, който да подлежи на съдебен, респ. административен контрол по АПК. Мотиви се намират в обстоятелството, че в ЗОД са разписани разпоредби, които вменяват на Сметната палата осъществяване на одит върху възникването и управлението на общински дълг, което изключва приложението на общия текст на чл.45, ал.4 от ЗМСМА, а оттам и предвидената възможност на областния управител да упражнява контрол за законосъобразност.

Предвид посоченото смятам, че изложеното е превратно и непълно интерпретиране на фактите и съдебната практика, свързана с тях. Изложените мотиви нямат правно основание, съставляват твърдения, които не релевират към настоящата хипотеза.

Независимо от внушенията, които се правят в статията, Областният управител на област Пловдив е спазил изцяло буквата и духа на закона".

Виж коментарите (2)

Още по темата (98):
02.08.2023 Слави Георгиев зададе доста неудобни въпроси на кмета
06.03.2023 С нова техника Общината ще поддържа парковете на Пловдив
22.12.2022 Срещу 3 милиона лева базата на "Чистота" и "Градини паркове" става като
нова
02.12.2022 Допълниха автопарка на "Чистота" с 8 нови машини
20.09.2022 Чистотата на въздуха в Пловдив остава блян
03.05.2022 Нови машини за "Чистота" и "Градини и паркове" съвсем не означава, че метлите отиват в историята
Още новини от Новини от Пловдив:
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...
След статия на Plovdiv24.bg премахнаха грозни и незаконни реклами...
Много грозна история с възрастна жена пред "Кауфланд"
Проверяват изба "Дядо Пламен" за фалшив алкохол
Свържете се с най-добрите професионалисти в Пловдив - Представяме...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).