Над 2000 възрастни и болни граждани получават помощ по проект "Патронажна грижа + в община Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:08 / 17.05.2022
1394
Община Пловдив предоставя интегрирани социално – здравни услуги във връзка с ограничаване на разпространението и преодоляване на последиците от Ковид - 19 на общо над 2000 граждани в риск и с увреждания. Това стана възможно по проект: №BG05М90Р001 – 6.002 -0009, удължен с проект №BG05М9001-6.004-0010 "Патронажна грижа + в община Пловдив".

Услугите се извършват с безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020" г. , съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Изпълнението на проекта беше представено днес на пресконференция, в която участваха ръководителят на проекта Лилия Кичукова, координаторът Октай Шериф и Нина Христова, управител на услугата от обществено – икономически интерес.

"Проектът "Патронажна грижа +" приключи на 1 март и е удължен с още шест месеца, тъй като Европейските структурни фондове прецениха, че е значим. Общата му продължителност става 20 месеца. Проектът, който в момента се изпълнява, започна на 2 февруари 2022 г. и приключва на 2 септември 2022 г. Стойността на целия проект е 4 262 486,87 лв., от които 2 823 558,18 лв.са по вече завършения, който продължи една година, а 1 438 928,69 лв.са по настоящия проект", обясни Лилия Кичукова.

Целта на проекта е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи на възрастни хора над 54 г. и на граждани с увреждания, а също така и на социалните услуги, делегирани от държавата дейности.

Помощта се извършва в две направления.

По направление 1 услугата е възложена за управление на Дома за възрастни хора "Св. Василий Велики" .Интегрирани здравно – социални услуги се осигуряват за общо 561 възрастни хора и граждани с увреждания, в това число и за лица, засегнати от COVID – 19.В домашна среда се оказва помощ в рамките до два часа на ден и в зависимост от какво има нужда потребителят – пазаруване, готвене, почистване на дома, плащане на битови сметки.

"Хората, които имат нужда от патронажни грижи, имат възможност да бъдат включени в проекта. Заявленията се подават в офиса на ул. "Петко Д. Петков" 33. Кандидатите трябва да са над 54 години и да не могат да се обслужват сами. Не е задължително да имат решение на ТЕЛК и да са самотни. Досега не сме върнали никой, който има нужда от помощта", каза Лилия Кичукова.

Помощта се предоставя от специализирани екипи, в които са включени социални сътрудници, осем медицински сестри, които посещават гражданите в домовете и оказват медицинска помощ при необходимост – измерване на кръвно, превръзки, инжекции. В екипите са назначени психолози и рехабилитатори.

Направление 2 включва превенция на COVID – 19 в социалните услуги със 629 заети в тях служители, които обслужват 1391 граждани. Проектът осигурява лични предпазни средства и тестване на служителите и потребителите, мерки за дезинфекция на сградите, преграждане на помещенията, допълнителни плащания на персонала , както и подпомагане с компютърна техника и телефони.

Лилия Кичукова подчерта, че услугите се извършват качествено и отговорно и изрази надежда, че след приключването на този проект ще има възможност социалната подкрепа да продължи.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).