НС прие изменения в ЗООС след предложение на пловдивски депутати

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:01 / 30.05.2022
2082
Народните представители от парламентарната група на ГЕРБ-СДС Стефан Шилев, Иван Тотев и Радомир Чолаков направиха предложение за промяна на Закона за изменение и допълнение (ЗИД) на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) внесен от Министерски съвет, което бе подкрепено от комисията по "Околната среда и водите“ и се прие от Народното събрание, защото е в интерес на гражданите и бизнеса. Самият ЗИД беше внесен от второто служебно правителство и след предложението на ГЕРБ-СДС бе подкрепен от огромната част от народните представители.

Предложените изменения са към "Раздел I. Контрол на опасностите от големи аварии, предотвратяване на големи аварии":

Самото заглавие и за неспециалисти показва, че тук имаме работа със съоръжения, които при определени обстоятелства биха застрашили здравето на населението и качеството на околната среда. Поради това изменението предложено от правителството буди недоумение, защото би могло да създаде недостатъчен контрол на опасностите от големи аварии.

МОСВ и Министерски съвет, под давление на инерцията от предлаганите промени по § 8, § 9 и § 13, един вид автоматично и по подразбиране, без да се замислят много-много, предложиха и параграф 16 и другите свързани с него, приети като ЗИД на ЗООС от второто служебно правителство. Тази промяна е резултат от субективни причини и личностни конфликти и е добре това да се преодолее. Промените, които нашата група предлага са доказателство, че мислим за хората, икономиката и бизнеса, а не просто да оставим управляващата коалицията да се омотае хубаво.

С промените в ЗИД на ЗООС се предлага разделянето на правомощията между Изпълнителна агенция по околната среда (ИАОС) и Централната администрация (ЦА) на МОСВ, което сме убедени, че ще доведе до затруднения, както за бизнеса, така и за самото министерство. Предлага се част от процедурата по издаване на Комплексно разрешително (КР, Iви етап – определяне на приложимата процедура за планирани промени) за потвърждаване на класификация на предприятията с нисък и висок рисков потенциал, като част от процедурата по одобряване на доклад за безопасност, да премине за управление към ЦА на МОСВ, а другата част от процедурата да остане, както и до сега към ИАОС.

Промените са против правомощия на изпълнителния директор на ИАОС, регламентирани в ЗООС. През 2019 г. тези същите правомощия вече са прехвърлени в обратна посока от МОСВ към ИАОС с мотиви за намаляване на административната тежест за бизнеса (намаляване на изискуемите документи, съкращаване на срокове, подобряване на достъпа до документация и др.), обслужване на едно гише, единен компетентен орган по процедурите за издаване на КР и одобряване на доклад за безопасност и други. И реално точно това се случва.

Понастоящем е налице повторно връщане на част от процедурата в МОСВ. Това изменение ще доведе до увеличаване на административната тежест за операторите, тъй като издаването на КР или неговото актуализиране (вкл. промени в работата на инсталациите) е първият етап от сложна процедура. В момента притежателите на комплексни разрешителни подават документите си към единен орган (ИАОС) Разделянето на правомощията между ИАОС и централната администрация на МОСВ ще доведе до затруднения, както за бизнеса, така и за самото министерство. Ако това бъде допуснато, ще се намали координацията между процедурите по Комплексно разрешително и по СЕВЕЗО, което ще доведе до проблеми за предприятията с висок и нисък рисков потенциал.

Както знаем, експертите по принцип имат значително натоварване със задачи по своите задължения и вменяването им на нови би довело не само до намаляване на ефективността по изпълнение на новите задължения, но и на съществуващите такива. Вменяване на такива задължения ще доведе до необходимост от прехвърляне на служители към отдела, който ще изпълнява тези нови задължения, тъй като иначе изпълнението ще е невъзможно.

Гореизброените недостатъци са все проблеми, които трябваше да бъдат адресирани от вносителя (Министерски съвет) и на които до момента не бяха получени отговори. Предложението бе прието, защото е в интерес на гражданите.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).