Митрополит Николай: На добър час, доцент Баташки

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:35 / 30.06.2009
2939
Вашето расо е в бял цвят, а служението Ви е богослужение, каза днес пловдивският митрополит Николай за доц. д-р Илия Баташки, мажоритарен кандидат на Коалиция за България в Пловдив-град. Митрополитът прие доцента на благословена среща в кабинета си. „Бог е дарил Вашето умение с много успехи", посочи още дядо Николай.

На срещата, освен служители в митрополията, присъства и отец Кристиян от храма „Св. Иван Рилски". Доцентът е член на църковното настоятелство.

Благодарение на дядо Арсений, Вашия предшественик, аз се върнах пречистен в лоното на Българската православна църква, а с Вашето идване в Пловдив тя придоби нова сила и ново значение, сподели доц. Баташки.

Митрополитът благослови доцента: „Преподавам Ви божията благословия и винаги ще Ви споменавам в молитвите си". По време на разговора дядо Николай подчерта, че Църквата се нуждае от силната подкрепа на държавните институции, които да доизграждат създаваното от нея.

Митрополитът изрази и задоволството си, че българските политици все повече съзнават значението на Българската православна църква. Той се обърна към мажоритарния кандидат: „Забелязвам, че по пътя си Вие вървите бавно, спокойно, умерено и разумно, както вървите по пътя на вярата. Вие сте вярно чедо на Църквата".

Доц. Баташки обеща пред митрополит Николай, че като политик ще внесе специален законопроект в парламента за въвеждането на час по религия. Съвместната идея на доцента и митрополита е за въвеждането на седмични часове по религия в средните училища.

Предвижда се в зависимост от вероизповеданието на ученика, той да изучава основните правила на християнството или исляма, а ако не желае религиозно обучение, в часовете да се провеждат занятия по етика.

Дядо Николай изрази надежда Пловдив да даде на следващия парламент политици с национално мислене, без значение от партийната принадлежност.

В най-скоро в УМБАЛ „Св. Георги" ще бъде открит параклис, носещ името на светията. Митрополитът обеща, че лично ще освети параклиса, а за благочестивия християнин доц. Баташки е приготвил вече икона с кандило.

В края на срещата дядо Николай каза:"Ние ще се молим да стане най-доброто за българския народ. И най-доброто за вас в личен план, доц. Баташки!".

Виж коментарите (0)

Още по темата (190):
13.10.2009 Националното следствие се заема с гласуването в Турция
22.09.2009 От днес в Пловдив тръгна преврат в Демократичската партия
14.08.2009 БСП и Синята коалиция дали по 2 милиона за кампаниите си
11.08.2009 Захари Георгиев сдаде лидерския пост в БСП - Пловдив
06.08.2009 Бойко Борисов: Ще оправдаем гласуваното ни доверие
29.07.2009 Менда Стоянова оглави бюджетната комисия
Още новини от Новини от Пловдив:
Пловдивската журналистика осиротя! Загубихме голямо име
Вторият обвиняем за бруталната катастрофа с "Порше Кайен" не се п...
Възстановяват щетите по булевард "Руски" след трагичния инцидент
Тежко отмъщение застигна шофьор на такси в Пловдив
В Пловдив оказаха голяма чест на испански дипломат
Кръгла маса за домашното насилие в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).