Международен ден на музеите в Регионален исторически музей - Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:46 / 16.05.2022
1206
На 18 май (сряда) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Четирите експозиции на Регионален исторически музей – Пловдив ще работят в нормалното си работно време от 9:00 до 18:00 часа с вход свободен.

В залата за временни изложби на експозиция "Съединение на България от 1885 г." на пл. "Съединение" 1 може да бъде видяна изложбата "Яйцето", която включва личната колекция от яйца на д-р Ваня Велкова, състояща се от над 370 яйца от 60 страни на 6 континента и великденски яйца от фонда на Регионален исторически музей, които през 1939 година са подарени на кмета на Пловдив Божидар Здравков от цар Борис III и царица Йоанна.

Експозиция "Българско Възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" 1 се включва в Международния ден на музеите с прекрасната инициатива на сдружение "Хайдути", чийто членове дариха на музея реконструирана носия на Хаджи Димитър. Носията е реконструирана по снимка от терзията Иван Гърбача, изработката е отнела един месец, дрехата е шита на ръка и са използвани единствено автентични материали – 12 метра шаяк и 200 метра гайтан. Главата на манекена, на която е представена носията, представлява 3D реконструкция на лика на Хаджи Димитър.

По време на Международния ден на музеите - 18 май, Музеен център за съвременна история на ул. "Ангел Букорещлиев" 14 представя изложбата "125 години организирано тракийско движение в България", подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт.

С фотоси и документи, голяма част от които представени за първи път пред публика, изложбата разказва 125-годишната история на организираното тракийско движение от създаването на дружество "Странджа“ през 1896 г. до днес. В хронологичен ред изложбата проследява основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции. Архивните снимки възкресяват образите на най-видните фигури в тракийското движение.

По време на Международния ден на музеите - 18 май, къщата музей на Христо Г. Данов на улица "Митрополит Паисий“ 2 показва постоянната си експозиция.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).