Квартал "Христо Смирненски" вече има православен храм

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:01 / 25.11.2008
11393
Стотици пловдивчани почетоха освещаването на новия храм "Свети Климент Охридски" в кв. "Христо Смирненски" рано тази сутрин. На празничното богослужение, отслужено от митрополит Николай, присъстваха гости и от Македония, Гърция и Румъния. В олтара на църквата бе положена и частица от мощите на Свети Климент Охридски, дар от македонската православна църква.

Първият храм в квартал "Христо Смирненски" е кръстокуполна църква с височина 11 метра с дърворезбован иконостас и архиерейски трон, дело на родопски майстори резбари. Подът е покрит с мрамор, доставен от Италия. Камбаните в 14-метровата камбанария се управляват с компютърна програма. Храмът е оборудван с климатична инсталация, система за отвеждане на дима от свещите. В основите на църквата е зазидано послание към бъдещите поколения, в което е вписано пожелание: "За здравето на българския православен народ".

Храмът се намира в парк "Ружа" в квартал "Христо Смирненски" до СОУ "Св. Св. Кирил и Методий".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).