Концерт на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" разтърси сцената пред общината в празничния 24-ти май

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:13 / 25.05.2022
1425
В празничния 24 май на сцената на пл. "Стефан Стамболов“ се състоя концерт на представителни състави от  АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", факултет "Музикален фолклор и хореография“ с декан проф. Даниела Дженева, част от програмата на община Пловдив, посветени на най-българския празник.

В следобедните часове за радост на пловдивчани и многобройните гости на сцената се изявиха Академичен народен хор с диригент проф. Костадин Бураджиев, Академичен фолклорен ансамбъл с главен художествен ръководител проф. Милчо Василев и студенти от катедра "Хореография“ с ръководител проф. Антон Андонов. На финала танцьорите поведоха хоро около фонтана с пеликаните, в което се включиха с много настроение десетки хора от публиката.

Академичният народен хор при АМТИИ е създаден през 1980 г. с изключително високото си художествено равнище, хорът се равнява по технически и художествени възможности с редица професионални хорове, изпълнявайки песни, създадени на фолклорна основа, преодолявайки вокално-технически, фактурни и интерпретационни трудности. 

Хорът притежава широк диапазон на своя репертоар - от изворната народна песен от различни региони на страната, до многогласни обработки, авторски композиции, изградени с авангардни изразни средства, старинни ортодоксални песнопения и др. 

За Академичния народен хор са написани и посветени много творби от Иван Спасов, Стефан Мутафчиев, Асен Диамандиев, Кирил Стефанов, Николай Стойков, Николай Кауфман, Анастас Наумов, Красимир Кюркчийски и др., на които осъществява първи изпълнения. С тях хорът става родоначалник на явлението "нова фолклорна вълна", характеризиращо се с интонации и метроритми, вградени в творчеството на българските композитори, с обогатяването на музикалния фолклор със съвременни изразни средства, както и с високия професионализъм на интерпретация. 

Изключителни са успехите на хора в многобройните му концерти в страната и чужбина. Диригенти на Академичния народен хор са били проф. Асен Диамандиев, доц. Стефан Мутафчиев и проф. Василка Спасова, която е в основата на големите успехи на хора. От есента на 2004 г. главен диригент на хора е проф. д-р Костадин Бураджиев. Хорът е в нов формат - изграден е само от студенти по народно пеене от всички специалности в АМТИИ. 

За изключителните си творчески постижения през ноември 2008 г. хорът, ръководен от д-р Костадин Бураджиев е удостоен с най-високата национална награда за музика в България - “Кристална лира".

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...
Родни ученици, единият от Пловдив, с пълен комплект медали на меж...
Работник в голяма фабрика в Пловдив заплашен с уволнение, бил чле...
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).