Иван Петков откровено за новия парламент, партията на Слави и Георги Гергов

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
10:16 / 21.04.2021
7526
Иван Петков е от новите лица в българския парламент. Той е народен представител от групата на "БСП за България“. В интервю за Plovdiv24.bg Петков каза, че се надява да има добър диалог и с другите партии.

Според него е редно вече да няма ескалация на напрежение и размяна на реплики, на каквито бяхме свидетели в първите два дни от работата на 45-тото НС. Надява се да се тръгне към разговор за истински политики и за неща, които ще се случат, защото народът очаква от депутатите действия и случване на промяна.

"Да влезеш в парламента и още първия ден да говориш за промяна на Изборния кодекс означава, че животът на този парламент да бъде кратък“ - коментира Петков. Според него е ясно, че никой няма подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС, така че се очаква втората политическа сила дали ще предложи кабинет.

БСП ще предложи пет условия, за да подкрепи ИТН, но до момента няма контакт между двете политически сили. "Чакаме във всеки един момент удобен за тях да седнем и да говорим за реалните неща, които ние искаме като условия и които те предлагат“ - уточни той.

В интервюто Петков обясни защо "БСП за България“ е поискала комисията за ревизия да е с обхват 10 години назад, в които Бойко Борисов е управлявал държавата, а не за последния мандат. Към момента са създадени правна, здравна и бюджетна комисии и все още не са създадени много комисии, за да има парламентът пълна функционалност.

Твърдо е решението на левица да не влиза в коалиция, въпреки че са заявили подкрепата си за ИТН. Втората политическа сила също е заявила, че няма да прави коалиции. "Това означава, че трябва да има диалог, за да има живот парламентът. Т.е. за да има нормална функционалност на 45-тото НС, трябва да се седне и всеки да каже своите политики. Дори и от тези партии, които ще подкрепим, но няма да вземем участие в бъдещото правителство“, смята той.

Първите депутати, които излязоха на протеста миналата година, бяха от БСП, припомни Петков. Предстои да се направи вътрешнопартиен анализ защо БСП не се припознава като партия на протеста и голяма част от избирателите са предпочели някоя от новите партии. "Лицата от ИТН не участваха в протестите и въпреки това са втора политическа сила. Трябва да анализираме защо така се получи“ - коментира депутатът.

На въпрос дали е възможно да се стигне до връчване на трети мандат и дали БСП би го приела, Петков отговори, че ако това се случи, по най-бързия начин чрез вътрешни форуми ще се вземе решение какво да се прави. "Разчитаме на мнението на нашите структури, а не на парламентарната ни група. Случи ли се това, ще се вземе решение от Националния съвет“ - каза той.

Ако няма съставяне на правителство, има риск някои от нещата, които се заявяват като промени, да не бъдат приети от Народното събрание, сред които Изборният кодекс и в областта на съдебната власт. Служебният кабинет може да се смени съставите на ЦИК, "Информационно обслужване“, ГРАО и областните управители, но извън това няма други правомощия.

Според Петков е трудно да се каже какви трябва да са приоритетите на бъдещата изпълнителна власт, защото тя ще е коалиционна. "Дали ще се направи правителство, което ще съществува 4 месеца, 6 месеца или една година, изборите ще дойдат рано или късно. Според мен, няма как да се случи мнозинство на една парламентарна сила“ - смята той.

В интервюто бяха засегнати и градски теми, една от които – поисканата оставка на лидера Корнелия Нинова. "След изключването на Георги Гергов трябва да бъде направен нов отчет и избор на председател на градския съвет“ - обяви Петков.

Гергов е действащ почетен консул на Русия, което, според Петков, е голяма грешка за посолството на Русия. "В дни, в които руската държава бива нападана, вместо да търси подкрепа, според личното ми мнение, тя защитава човек, който няма подкрепа на обществото, на русофилите. Според мен, в скоро време, дано не е късно, ще разберат своята грешка. Това обаче е действие на руската държава“ - каза той.

Георги Гергов и изключен от БСП на 12 януари, но проблемът е, че хора, които ръководят пловдивската организация, все още слушат неговото мнение, което се видя при посещението на руския посланик в Пловдив. "Общински съветници, районни председатели се снимаха с него. Това е еквивалент, примерно в ГЕРБ, районните председатели и съветници да се снимат с Цветан Цветанов“ - посочи като пример Иван Петков.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (3)

Още по темата (4080):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха жена, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021
г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Новини от Пловдив:
ОД МВР Пловдив предприема засилени мерки за сигурност
Пловдив показва на какво е способен
Почина големият хуморист Здравко Попов
Кметът на Кричим след тежката катастрофа: В дните преди Възкресен...
Капитана пак отърва кожата
В Брестовица направиха първа копка на нов довеждащ водопровод


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).