Има развитие по казуса със строителството в Пловдив и 12-те върнати решения на областния управител

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:07 / 08.05.2022
8300
Областният управител на Пловдив Йордан Иванов с публикация във фейсбук относно случая с върнатите 12 гласувания на Общинския съвет за допускане на ПУП. Припомняме, че причината за тяхното връщане от негова страна е, че те са гласувани незаконосъобразно, тъй като все още няма одобрена екологична оценка на проекта за изменение на Общия устройствен план (ОУП) на Пловдив от РИОСВ.

Ето целия пост на Йордан Иванов:

Казусът със строителството в Пловдив и решението ми като областен управител да върна 12 гласувания на Общинския съвет за допускане на ПУП има развитие.

Научих, че след като вицепремиерът Гроздан Караджов бе подписал писмо, според което докато проектът на изменение на Общия устройствен план на Пловдив няма екологична оценка, не следва да се допускат промени в ПУП от Общинския съвет, от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е подготвено ново писмо, но в обратния дух.

В първия случай запитването към МРРБ бе от общинските съветници от “Демократична България", а във втория то е от представители на община Пловдив. Под втория отговор стои подпис на зам.-министър, но все още не е оповестен.

Не зная какво стои зад новото становище, но разговарях с вицепремиера Гроздан Караджов, поканих го в Пловдив във вторник и очаквам да дойде.

В понеделник е предвидена работна среща в Министерството на околната среда и водите с представители на Община Пловдив. Поисках я още преди две седмици – с идеята да подпомогна общината най-после да се справи с подготвянето на екологична оценка на изменението на ОУП. Засега явно не се справя, след като РИОСВ два пъти връща документите със забележки и за преработка. Казус с допускане на ПУП от Общинския съвет изобщо нямаше да съществува, нито щеше да има нужда от писма от МРРБ, ако община Пловдив си беше свършила добре и навреме работата.

Нямаше да има нужда и да връщам решения на Общинския съвет за допускане на ПУП – което направих, защото се притеснявам от неспазване на правни норми. Особено ако неспазването им рискува да подкопае правната сигурност на инвестиции и на общината, и на частни фирми, и на граждани.

Лъжа е, че областният управител или който и да било “спира развитието на Пловдив" – нищо не е спряно – нито една инвестиция и ничия работа не е в риск. Спрени са единствено въпросните 12 допуснати промени в ПУП. Към момента, в който върнах решенията на Общинския съвет, бях уведомен само за едно становище на МРРБ по казуса.

Още по-голяма лъжа е, че несъществуващото "спиране на развитието" било защото Пловдив бил "гербаджийска община". Така не я наричам аз, така я нарича представител на бизнеса, който си изпуска нервите и незнайно защо му се привиждат избори. Пловдив не е "гербаджийски", а е на всички пловдивчани. А интересът на пловдивчани е Пловдив да е град, в който се цени върховенството на правото и правилата, а не върховенството на най-кресливия. Това се опитвам да правя аз и от протести не се притеснявам, още по-малко от раздяла с постове. Притеснявам се от неспазването на правилата от институции, призвани да ги защитават.

В момента, в който общинската администрация в Пловдив и експертите си свършат работата, нови ПУП могат да продължат да се приемат съвсем безспорно. А инвестициите - и на бизнеса, и на гражданите, и на самата община, няма да са поставени под риск.

Областният управител не може да свърши работата на местната власт. Може да търси диалог за съвместни решения на проблеми. Това и правя. Поех ангажимент, че когато общината напише нова екологична оценка на ОУП – надявам се да е скоро – РИОСВ ще я разгледа в рамките на 1 работна седмица.

Виж коментарите (0)

Още по темата (74):
17.01.2023 Собственици на имот на Гребната база бяха глобени
09.01.2023 Багери налазиха Гребната, режат дървета наред
06.01.2023 Напрежение край Гребната база в Пловдив
19.12.2022 Взривоопасна ситуация на сесията, наложи се да прекратят
заседанието
19.12.2022 Поискаха оставката на кмета и общинските съветници на Пловдив
18.12.2022 Граждани се борят срещу застрояване на 80 дка зелени площи в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Порой се изля над Пловдив
Предупредиха жителите на район в Пловдив заради този мъж
Безплатна "синя зона" в Пловдив
Пловдивчанин измина 200 км, за да вземе инвалидната си количка
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).