Георги Божев става кмет за 18 дни след сценки от политически екшън

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:35 / 18.06.2009
4318
Със словесен политически екшън може да се сравни днешната извънредна сесия на Общинския съвет, чиято единствена мисия бе да избере временен кмет на "Източен" за 18 дни, за да не остава районът без управление до завръщането от отпуск на редовния заместник-кмет Петър Петров, оказал се 10-и пореден номер в кандидат-депутатска листа, в която пък шефът му Иван Тотев е водач.

Вместо концентрация върху проблема, Камен Шишманов превключи градусите на друго ниво. Сподели патетично пред всички съветници дошлото му най-сетне тази сутрин прозрение: досега бил обвинявал ГЕРБ в непоследователност, но изведнъж прозрял колко са последователни в бягството си от отговорност. В подхвърлянето на топката кой как е подменил вота на пловдивчани към него се включиха и Дани Каназирева и Тодор Христев, Павлина Кацарова и Димитър Керин, прехвърляйки си едни други виновността, че БСП се е оказала във властта.

"Искам да науча всичко. Днес е денят на откровенията. Предлагам да премине в нощта на откровенията. Да спрем часовника", саркастично предложи Тодор Кръстев, гледайки как заради неговата партия се дърлят някогашните съюзници.

"Моля ви, не политизирайте. Особено моля и моята партия. Имаме казус. Породила се е управленска криза в "Източен" - да я решим. Моля ви, не превръщайте сесията в политическа трибуна на предизборен митинг", увещаваше кметът Славчо Атанасов.

Срещу предложението му временен кмет да бъде шефът на общинската дирекция за стопански дейности Георги Божев ГЕРБ противопоставиха кандидатурата на Васко Василев. Началник на отдел "Екология", от 14 години работи в районното кметство, дори през 2007 г. е бил временно изпълняващ кметската длъжност. Не е член на ГЕРБ, политически необвързан е, но познава района.

"Вотът беше един, стана друг. Сега е по-друг, а след изборите са надявам да стане още по-друг. Васко Василев го познаваме и от ДПС мога да гарантирам, че ще управлява добре за временен кмет", великомъдрено се включи в дебата Яшар Асан.

"Кой ще пусне Васко Василев в неплатен отпуск, за да заеме временната длъжност?" - се сети да попита Николай Радев. Оказа се, че няма кой. Защото никой в "Източен" в момента не може да подписва каквото и да било. Работодател е кметът, а районът сега е без кмет.

"Като кмет на Пловдив, моля, послушайте ме. Аз нося отговорността за града и дори да не беше юридическият проблем с кандидатурата на ГЕРБ, мога да се доверя само на човек, когото познавам. Шест години работя с Георги Божев и му имам доверие, за Василев нищо не знам", продължи с увещанията кметът Атанасов.

Набързо и извънредно, готови да оборят обвиненията на Шишманов, че бягат от отговорност, ГЕРБ оттеглиха Василев и изстреляха името на секретаря на район "Централен" Емил Саралийски като алтернатива.

По всички актуални вътрешноградски политически проблеми продължиха дискусиите. Шишманов разказа как заедно са се пекли миналото лято на плажа в Обзор Славчо Атанасов и Бойко Борисов, аналитично разви цялата теория на конспирацията. Ангел Батаклиев по традиция се отклони към любимата си тема за "Градски транспорт", който той бил възродил като феникс от пепелта след опита за съсипването му от настоящ бизнес-конкурент и политически опонент.

Просташкото революционно поведение на ВМРО, несериозното поведение на клоуна на БСП, "Атака" като основния виновник за подмяна на вота разкритикува почти ненапускащата територията около микрофона излязлата извън нерви Дани Каназирева. Илко Илиев току да извика "Охрана!", но по средата на думата спря и предупреди: "Госпожо Каназирева, ако продължавате да нарушавате правилника, ще бъдете изведена с охрана."

След поредната молба на кмета към разум и концентрация съветниците най-сетне гласуваха.

Георги Божев още утре заема кметското място в "Източен" до 7 юли, когато се връща Петър Петров. Пред журналисти призна, че не е член на никаква партия, макар че участва в демократичните промени в страната от самото им начало. Познава много от работещите в администрацията на "Източен" хора и ще ги мотивира за съвестна работа.

"Няма да обжалваме  взетото решение, въпреки че някои се страхуваха от подобно действие. Искаме да се запази нормалната атмосфера на работа в района", коментира Иван Тотев за Plovdiv24.bg.


Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (17):
16.07.2009 Петър Петров изпълнява длъжността кмет на "Източен"
10.07.2009 Район „Източен” отново без действащ кмет
19.06.2009 Съдът постанови, че Тотев няма право да се жалва от началника си
Атанасов
19.06.2009 Разпечатаха кметските кабинети в "Източен", Георги Божев пое длъжността
19.06.2009 Започва делото на Тотев срещу Атанасов, разпечатват кметските кабинети
18.06.2009 Илко Илиев: Град като Пловдив не може да се управлява импровизирано
Още новини от Новини от Пловдив:
Изборният ден в Пловдив завърши без сериозни инциденти
Тестваха с дрегер членовете на изборна секция в Пловдив заради си...
Пловдивчанин: Този е професионалист
Едва 20 % от гласоподавателите в Пловдив отидоха до урните към 16...
Изборният ден в Пловдив протича спокойно и без напрежение
Домашно куче умря в страшни мъки, след като яде салам с отрова на...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).