ФТА "Дилянка" зарадваха малки и големи в парк "Рибница"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
16:48 / 14.05.2022
1816
Фолклорна програма, свързана с най-цветния сезон-пролетта, бе представена в парк "Рибница“ в район "Северен“. Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив.

Деца и младежи от ФТА "Дилянка“ зарадваха публиката с прекрасни изпълнения от различни етнографски области на България. Участие взеха и трите възрастови групи с художествен ръководител Мария Кьосева. Най-малките представиха "Родопски танц“ и "Кукли“. Децата от средната възрастова група изпълниха "Звънчета“, "Пловдивски женски танц“ и "Пастирчета“. Най-големите показаха "Средногорски танц“, "Мъжки тракийски танц“, "Пролетен женски танц“ и "Шопски смесен танц“.

Талантливата Ива Димова изпя песента "У дома“. Младата народна певица е участвала в редица фолклорни фестивали досега, сред които и Международния фестивал Пирин Фолк Сандански 2020.

"Нека аплодираме малките и по-големи даровити деца от ансамбъл "Дилянка“, които ни показват красотата и многообразието на българския фолклор. Поздравявам и техния хореограф г-жа Мария Кьосева за дългогодишния и неуморен труд, с който изгражда младите таланти на нашия град“, каза кметът на район "Северен“ Стоян Алексиев на старта на фолклорната програма.

Тази година ФТА "Дилянка“ ще отпразнува 30-годишнината от създаването си с голям юбилеен спектакъл на Античния театър.

Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка" е създаден през 1992 г. в тогавашния Младежки дом "Спектър" Пловдив от хореографа Мария Кьосева. Тя започва репетиции с първата група от тридесет деца. През годините ФТА "Дилянка" покорява сърцата на публиката и се разраства, като в днешни дни в него има 120 изпълнители, разделени в три възрастови групи. В репертоара на Ансамбъла са включени танци от всички фолклорни области на България, както и тематични и стилизирани танци. През годините съставът взема дейно участие както в културния живот на Пловдив, така и на международни конкурси и фестивали. Всяко лято младите танцьори тръгват на турне, като досега са обиколили дестинации като Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Хърватска Република, Македония и други.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Наситена с позитивни емоции атмосфера в Пловдив
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).