Два пловдивски ВУЗ-а получават статут на изследователски университети

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
20:39 / 22.07.2021
3991
Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ и Медицинският универститет в Пловдив са две от общо седемте висши училища в страната, които получават статут на изследователски университети за следващите четири години. Списъкът беше одобрен от Министерския съвет днес и от 2022 г. ще се актуализира до 1 ноември всяка година.

В списъка са включени още Софийският университет "Св. Климент Охридски", медицинските университети в София и Варна, Техническият университет в София и Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ).

Седемте университета имат значима по количество и качество научна продукция и най-голям брой цитирания в научната литература. Всички са със сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и от договори с български и чуждестранни предприятия.

Статутът на изследователско висше училище бе въведен в Закона за висшето образование през 2020 г., информира БНР. Оценката за научната дейност на висшите училища се изчислява по приета неотдавна от кабинета методика, която включва само обективни критерии. Стойностите по конкретните показатели се изчисляват в точки и оформят крайна оценка по определена формула.

СУ и Медицинският университет в София събират над 5000 точки при необходим минимум от 1000. Между 2000 и 3000 са точките на медицинските университети във Варна и Пловдив и на Техническия университет в София. ХТМУ и Пловдивският университет имат между 1000 и 2000 точки.

Изследователските университети ще получат допълнително целево финансиране за развитие на научната дейност от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).