Дипломати от Гърция и Турция откриха изложбата "Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
17:00 / 16.05.2022
1007
Фотоизложбата "Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ в Цар-Симеоновата градина стана повод за среща на дипломати и общественици от Гърция, Турция и България. Проявата е част от проекта "Балкански театър на сенките в Пловдив“ на Сдружение "АртеВизия“ с финансовата подкрепа на Община Пловдив.

За официалното откриване в града под тепетата дойдоха секретарят на Посолството на  Гърция в България Константинос Фасулис, завеждащият Бюро "Публична дипломация“ Наталия Стенимахити, вицеконсулите на Генералното консулство на Турция в Пловдив Халит Таръ и Айше Саваш.

Думи на приятелство, взаимност, добросъседство и респект към културите на балканските народи прозвучаха от страна на г-н Фасулис и г-н Таръ.

Много емоция за присъстващите донесоха и думите на председателя на Гръцко-българското сдружение "Аристотел - културен мост“ Янис Лиолиос.

"Поздравявам организаторите от "АртеВизия“ и Община Пловдив за тази прекрасна инициатива. Нашето сдружение "Аристотел“, не е нищо повече от това, което описва името на организацията "Културен мост между България и Гърция“. Не се познаваме на Балканите достатъчно, а колкото повече се познаваме толкова повече генерираме мир, обич, развитие, прогрес. Това е нашата мисия, определено това е и посланието на тази изложба. Само че е по-мащабна и по-голяма, тъй като се включва и трета динамика - голямата турска култура, Родината на Театъра на сенките, сподели г-н Лиолиос. И още - "Турският Карагьоз и гръцкият Карагьозис в Пловдив, в центъра на България! Какво огромно уважение от страна на България към съседите“, благодари на организаторите той.

Спонтанно прозвуча и рефрен от гръцката песен на композитора Дионисис Савопулос, чиито корени са от някогашния Филипопол и днешен Пловдив.

Откриването на изложбата "Балкански Театър на сенките – пътят до Пловдив“ бе украсено и от изпълнения на талантливите деца от Къща за музикални вълшебства "Дивизи“.

Експозицията може да бъде видяна от пловдивчани и гости на града до края на месец май в Цар-Симеоновата градина.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Депутат от Пловдив напуска политиката: За да си ефективен трябва ...
Най-скъпите квартали в Пловдив, чиито цени надвишават 1 500 евро/...
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Заплатата е 3000 лева, но няма желаещи: Училище в Пловдив единств...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).