Бъдещите инженери от ТУ Пловдив ще учат със софтуер за "Еърбъс"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
09:48 / 17.02.2017
3435
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Филиалът на техническия университет в Пловдив и представителите за България на френския софтуерен гигант Dassault Systemes /Дасо систем - фр./ "Хайкад Инфотех" подписаха договор за създаването на съвместната учебна лаборатория за CAD/CAM/CAЕ - технологии. Този софтуер се използва при конструктивното и технологично разработване на самолетите от фамилията "Еърбъс". 

От университета обясниха, че CAD/CAM/САЕ системите са основен инструмент в професията на бъдещите инженери и представляват приложен софтуер за проектиране, разработка и анализ на индустриалните изделия. Обучението с продукти за инженерно проектиране от висок клас се осъществява във филиала на Техническия университет в Пловдив вече повече от 30 години, което го утвърждава като водещ технологичен и обучителен център в региона. За обучението на студентите българският представител на Dassault Systemes  е дарил на Филиала лицензи за ползване на високотехнологичния инженерен софтуер. 

Според доцент д-р Христиан Панайотов, уменията за работа с CAD/CAM/САЕ системите са абсолютно задължителни за един съвременен инженер. Обучението започва в първи курс на Техническия университет София, филиал Пловдив и продължава до приключване на магистратурата. 

"CAD/CAM/САЕ системите не могат да изместят инженера в предприятието, но правят работата му ефективна. В днешно време с тези системи индустриалният продукт започва живота си, поддържа се и накрая с тях се предписва как той да бъде рециклиран", уточни доцент Панайотов.

Студенти от седем специалности на Техническия университет - филиал Пловдив ще се обучават в лабораторията. Това са специалностите авиационна техника и технологии, транспортна техника и технологии, машиностроене и уредостроене, машиностроителна техника и технологии, мехатроника, електроника, автоматика, информационна и управляваща техника. 

Според декана на Факултета по машиностроене и уредостроене доц. Д-р Пепо Йорданов обучението с новите системи на Dassault Systemes ще направи студентите на университета изключително конкурентни на пазара на труда. Във всички случаи млади инженери, умеещи да работят с CAD/CAM/САЕ - продукти от най-висок клас могат да разчитат на по-висока заплата още от началото на своята кариера.

Доскоро бизнесът в района на Пловдив използваше CAD/CAM/САЕ системи предимно от среден клас. Но с развитието на Тракия икономическа зона и навлизането на високо технологични европейски фирми особено от автомобилната индустрия, работата със системите от висок клас вече започва да става стандарт в изискванията към обучението на инженерите. 

"За студентите обучението ще даде огромни предимства поради възможността да се обучават в България, а не в чуждестранни университети на софтуерни продукти, които иначе използват инженерите в едни от най-успешните компании в света", заяви от името на дарителя Спасена Генчева, управител на "Хайкад Инфотех".

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Тихомълком пуснаха новоасфалтираната улица "Д-р Георги Странски" ...
Изненади в листата на ГЕРБ - Пловдив за изборите на 9 юни
МВР с интересен ход след статията на Plovdiv24.bg за безобразията...
Паркинг на Kaufland в Пловдив става киносалон
Вълна от негодувание заради обява за продажба на къща за 100 000 ...
Доброволец от "Пловдив 112" търси помощ за сина си


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).