"Бистра" и нови спални вагони са новият комфорт във влака

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:44 / 20.05.2009
7176
Екстрите, които предлагат новодоставените 30 броя рециклирани германски спални вагони и вагони тип "Бистро", бяха представи от министъра на транспорта Петър Мутафчиев и изпълнителния директор на БДЖ - ЕАД Христо Монов на Централната гара в Пловдив днес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

"Това е част от изпълнение на специалната ни програма за повишаване на качеството на предлаганата услуга. До пет години се предвижда да бъдат инвестирани 1 милиард и 200 милиона лева за доставката на 220 нови вагона, 50 електромотрисни влака и 20 локомотива", съобщи Христо Монов пред журналисти.

Новодоставените вагони отговарят на всички съвременни изисквания за безопасност, противопожарна сигурност и комфорт. Вратите на вагоните блокират автоматично при тръгването на влака, а след спирането му се разблокират. Разполагат с пожароизвестителна инсталация, която се задейства дори при дима от запалена цигара.

Новите вагони ще влязат в редовна експлоатация на 1 юни и ще бъдат включени в композиците на нощните влакове Пловдив - Варна, София - Варна, София - Кардам и София - Бургас. Трите вагона тип "Бистро" също ще бъдат прикачени в ускорените бързи влакове София - Варна и София - Бургас.

В края на юни предстои доставката на още 18 рециклирани спални вагона, а в завода в Септември в момента се подготвят технически още две "бистра". С доставката други 10 през следващите три години изцяло ще бъдат обхванати ускорените бързи влакове.

"Спалният вагон се състои от 11 кабини с по три спални места. През деня те могат да се използват като седящи, а през нощта - като легло. За да се осигури по-голям комфорт на пътниците, кабините могат да се съединяват по две", даде повече подробности шефът на дирекция "Подвижен жп-състав" в БДЖ Димитър Стоичков.

Това са първите спални вагони с климатична инсталация. Режимът се задава автоматично в зависимост от външната температура. Санитарните помещения са от затворен вакуумен тип, което отговаря на най-високите екологични изисквания, има и душ кабини. Цялата вътрешност на вагона е изработена от негорими материали. На по-високо ниво е и комуникацията между пътниците и обслужващия персонал, за да се потърси помощ от кондуктора или да се поръча чай или кафе.

Салон за консумация с бар има в "бистрата", където пътниците могат да си купят топли, студени закуски, различни напитки. Цените са много атрактивни - кафе еспресо струва 50 стотинки, а бирата - левче.

Осигурени са необходимите удобства и за трудноподвижни пътници и хора с увреждания. Пушенето във вагоните е абсолютно забранено.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(с) ПОТВ

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив започва пръскане срещу хапещи насекоми
Млад мъж на 21 години потроши магазин в Пловдив
Догодина пътуваме до морето с частни влакове на пловдивска компан...
Силен дъжд над Пловдив
Готова е най-новата улица в Пловдив
4517 нарушения за 5 дни в Пловдив и региона!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).