Бездомник от Пловдив мечтае за работа и дом

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
17:06 / 06.06.2021
15710
"Спя по подлези, пейки в градини и паркове, но идва полиция и ме гони. От четири дни не съм се къпал. Исках да поспя в Централна гара, но и оттам ме изгониха". Думите са на Илийчо Петков, който от няколко години спи където намери на открито в Пловдив.

Той е побрал живота си в четири големи найлонови торби. Трудно му е да си представи, че може да остане и без тях. "Всичко ценно ми е тук и не искам да отида да спя в приюта, защото там има много роми и ще ме оберат“, се обосновава Илийчо, който разказва историята си пред Монитор.

"Единственото, което искам е работа и квартира. Работил съм като охрана, по поддръжка. Ще работя всичко, само подслон да имам“, твърди бездомният. Като подчертава обаче единственото си условие, защото имал дископатия, та затова не можел да работи тежка работа. "Само да не е в кравеферма, защото работата по кравите е много трудоемка, а аз не мога да вдигам тежки неща“, обяснява той.

Животът му по негови думи тръгнал надолу, когато къщата му в село Зелениково се срутила. Негови далечни роднини се опитали да му вземат имотите с измами, казва Илийчо, но не успели. Причината да не успеят е, че той имал задължения към мобилен оператор и имотите му били запорирани. Не бил женен, нямал деца. Навремето още погребал родителите си и брат си. Така останал сам на белия свят, а след като се срутила къщата му, започнал да скита. Твърди, че не е алкохолик, но понякога си пийва. Имал е осем връзки с жени, но нито една от връзките не се оказала сполучлива. Именно и заради това сега, на стари години, няма семейство и деца.

"Сам самичък съм на този свят. Няма никой, който да ми помогне. Много е трудно така. Днес съм ял няколко филийки хляб с малко сиренце. Ето тези стотинки са ми останали да карам“, казва той. Пенсия не получава, защото не е навършил години за това. "Едни десетина години ми остават, за да се пенсионирам“, казва още той.

"Моля добрите хора от цяла България – дайте ми работа с подслон. Обещавам да работя честно и почтено“, призовава той.

След неговото обаждане до редакцията, от екипа на Агенция Монитор потърсиха за съдействие зам.-кметът по социални дейности Георги Титюков. Въпреки почивния ден и ангажираността му със спортно мероприятие, той оказа пълно съдействие за връзка с шефката на приюта за бездомни хора в Пловдив. Оттам веднага са се обадили на Илийчо, за да го настанят, да го нахранят и да може да се изкъпе, но мъжът им отказал. Обяснил, че не иска да ходи в приюта, за да не му окрадат торбите и че не търсел подслон за една нощ, а постоянна работа.

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).