500 хиляди отпуснаха на Белодробна болница, искат спешно оздравителна програма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:06 / 14.05.2009
1751
500 хиляди лева безлихвен заем за Белодробната болница "Кудоглу" отпуснаха общинските съветници на днешната си сесия, но тяхното превеждане ще започне след като управителят д-р Георги Благоев представи оздравителна програма, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Много приказки за пореден път се изприказваха около тежкото финансово състояние на болницата. 2 515 000 лева са просрочените задължения. Всеки месец болницата генерира 40 хиляди лева загуби. Това няма как да обърне процеса и до август Белодробната да стане печеливша, та да може да изплаща задълженията си, според Даниела Йотова от ГЕРБ. Нов управител е нужен според нея, а Николай Радев от БСП предложи в "Кудоглу" да бъде назначен прокурист, който да изготви стратегия за излизане от ликвидната криза.

"Последните 6 години болницата всяка година трупа по 500-700 хиляди лева загуби. Опитите за диалог с управителя да предложи варианти за оздравяване досега се оказаха несполучливи. Ако бях на негово място, сам щях да си подам оставката", заяви заместник-кметът Александър Константинов. Според думите му само през този мандат в болницата са били налети 2,5 милиона лева, с които общински пари биха могли да се построят поне две нови детски ясли или градини.
Според него почти неизпълнима за настоящия управител е възложена от кмета Славчо Атанасов задача до 6 месеца да изведе болницата на нула, т.е. поне да не трупа повече загуби. Било нужно да се подготви преструктуриране и въпросът не бил медицински, а икономически. В момента основните разходи на "Кудоглу" били разпределени в две пера - заплати и лекарства, и за да намалеят загубите, тези разходи трябвало да се намаляват. Константинов е наясно, че ако не се помогне на болницата, то е все едно да я оставят на произвола на съдбата, както и изобщо не се надява този безлихвен заем да бъде някога върнат, но юридически поредните 500 хиляди лева не можело да бъдат отпуснати безвъзмездно.

"В момента ние покриваме разходи за неиздължени задължения, за което в развитите държави се влиза в затвора", категоричен беше Иван Петков от "Атака", откъдето по-рано бяха поискали също освобождаването на д-р Благоев.

Позицията на икономистите се сблъска с мнението на лекарите в Общинския съвет. Д-р Лилия Учкунова от ВМРО припомни, че голяма част от задълженията са натрупани заради обстоятелството, че Министерството на здравеопазването е отчело 2003 година като нулева година за болницата и тогава тя не е получила нито лев. "147 легла има в болницата и се отчитат нула пациенти. В същото време специалистите там работят и лекуват болните от туберколоза. Още миналия мандат ходихме с тогавашния кмет д-р Иван Чомаков в министерството, но ни отговориха, че не можело да изплащат пари за минали периоди. После 12 милиона се дадоха на Пловдив за покриване на дългове, но на други болница, "Кудоглу" не получи и стотинка", възмутена е д-р Учкунова.

Тя не можела да приеме подхвърляните напоследък варианти леглата да се свият до 50-60 броя и болницата да стане придатък към друго болнично заведение, а от общо около 150-те специалисти да останели само 20.

"Ние тук правим някакви номера. Като дойде друг човек с каква магическа пръчка ще оправи този батак?", каза Учкунова. Като специалист тя обясни, че хората, излекувани от туберкулоза се нуждаят от диспансеризация и непрестанен контрол, а това никой не го заплаща, но ако спре диспансерното наблюдение, съкращавайки занимаващите се с това специалисти, болестта може да се върне у вече излекуваните и така да се разпростре из целия град.

Според д-р Божидар Хаджиев от ГЕРБ дейността на болницата не се оценява на национално ниво. "И Господ да дойде на мястото на д-р Благоев, при това положение не може да изкара болницата на нула", убеден е той.

Този браузър не поддържа видео елемента.


(C) ПОТВ

Виж коментарите (0)

Още по темата (35):
08.12.2010 "Седмица на отворените врати" в Белодробна болница
16.11.2010 Само един подаде документи за избор на директор на болница "Д. П. Кудоглу"
26.10.2010 Общината се моли на ЕВН да не спира топлото в Белодробна болница
20.10.2010 Отделиха двора на Белодробна болница, кредитори "точели зъби" за него
14.10.2010 Белодробна болница пак пред фалит, дават я на новия министър
24.09.2010 Няма пари за лечението на 80 болни с активна туберкулоза
Още новини от Новини от Пловдив:
Гребната база в Пловдив непочистена след Световното по риболов
Пловдивският Лаута се превърна в арена на битки от Античността и ...
Много скръбна вест за Пловдив
Какво не знаем за Четвъртък пазара и защо се нарича точно така
Пловдивски съветници бранят Панагюрското златно съкровище, не го ...
Автобуси тръгват по "Модър-Царевец", условието е 20 млн. лева


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).