Пловдивският хор "Иван Спасов" се завърна от участие на два фестивала в Москва

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:54 / 17.06.2009
1486
Пловдивският камерен хор "Иван Спасов" с диригент Гергана Люцканова - Петрова се завърна от турнето си в Москва, където участва на два фестивала.

Петият Международен фестивал за славянска музика - Москва, Русия е едно от най - престижните събития за хоровото изкуство през 2009 година. Организира се от Департамента по култура на град Москва, Префектура ЮВАО гр. Москва, Славянският фонд на Русия, Държавно образователно учреждение на гр. Москва, Детска школа по изкуствата на името на М.А. Балакирев.

Фестивалът представлява специфично обединение на няколко проекта: конкурс за млади музиканти-изпълнители, конкурс за млади изпълнители в областта на хореографското изкуство, концертно-изложбен цикъл и провеждане на творчески срещи с имена в изкуството, почетни гости на фестивала.

Камерен хор "Иван Спасов" беше сред почетните гости на фестивала. Целта на организаторите е популяризиране на славянската музика и установяване на творчески връзки между славянските страни. По традиция всяка година от провеждането му се посвещава на една славянска страна - участничка. Програмата на тазгодишния фестивал е посветена на културата на Република България, както и на отбелязването на Деня на славянската писменост и култура. Камерен хор "Иван Спасов" единствен представи българското хорово изкуство и беше награден от Президента на Славянския фонд на Русия за големия принос в укрепването на дружбата между славянските народи.

Веднага след участието си в този фестивал, хорът пя и на още един много престижен форум - VIII Международен хоров фестивал "Москва - город мира", където се представи и в конкурсната програма. Международното жури оцени изпълненията на Пловдивския хор и му присъди I награда в категория "Академични хорове" и специална награда за интерпретация на фолклорни теми в творчеството на българските композитори.

Благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на културата Пловдивският камерен хор "Иван Спасов" представи достойно българското изкуство и култура.

Виж коментарите (0)
Още новини от Любопитни новини:
Като две капки вода: Дара Екимова и Гери-Никол лика прилика
След "Капките" Геро остава на екран Рачков пада
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).