"Евмолпея" се включват в музикалния фестивал с концерт в неделя

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
08:52 / 09.06.2010
1235
Хор "Евмолпея" организира самостоятелен концерт в рамките на Международния фестивал на камерната музика - Пловдив 2010. Това ще е третото участие на самодейния състав в престижни международни форуми на професионални колективи и изпълнители само през този концертен сезон.

Концертът ще се състои на 13 юни от 11 часа в Етнографския музей.

Както винаги "Евмолпея" се стреми да представи на публиката интересни произведения и новаторски подход. За разлика от заключителния им концерт за миналия сезон - "Слава във висините", който беше тематично обвързан със сакралната тематика, предстоящият концерт ще представи почти изцяло светска програма. Представлението ще е в две части. Представление, защото и тематично и визуално двете части ще са различни. В първата част ще прозвучат 11 фолклорни произведения от Иван Вълев, Стефан Мутафчиев, Иван Спасов, Петко Стайнов, Петър Льондев, ФилипКутев и Красимир Кюркчийски. За първи път в България школуван хор ще изпее цялостна фолклорна програма с песни от почти всички фолклорни диалекти.

Втората част на програмата ще е многоезична - на немски, италиански, чешки, латински, иврит и руски, като акцентът ще бъде върху хоровата музика от руски композитори - Владимир Шаински, Василий Соловьов-Седой и Владимир Синенко. Ще прозвучат и песни от Моцарт, Андреа Банкиери, Джовани Перголези, Антонин Дворжак, Бенджамин Бритън, Карл Орф и Наоми Шемер.

В двете части на концерта хор "Евмолпея" ще покаже и различните варианти на новия си сценичен костюм, дело на талантливата дизайнерка Мария Иванова. Наследничките на митичния тракийски основател на нашия град цар Евмолп под диригентството на Рада Славинска се подготвят за своята 40-та проява за този сезон.

Виж коментарите (1)

Още по темата (5):
21.06.2010 Фестивалът на камерната музика подари наслада на ценителите
13.06.2010 Хор "Евмолпея" изнася концерт в Етнографския музей
03.06.2010 Украинско трио открива фестивала на камерната музика
16.04.2010 Фестивалът на камерната музика с нова визия и атрактивна програма
09.06.2009 45-то издание на фестивал на камерната музика ще се проведе в Пловдив
Още новини от Любопитни новини:
Нана: България ми липсва
Кое е цветето на императорите и къде точно в Родопите расте то?
Веселин Маринов: Страх ме е да отида в моята къща
На 70 една от най-големите ни певици не спира да пее и твори
Никога не сте виждали такава градушка, все едно летят павета
Младеж изненада Карбовски на улицата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).