100 000 педофили дебнат децата ни във Фейсбук

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (20)
10:00 / 17.01.2012
4429
Учениците прекарват по 30 часа седмично онлайн, от които над 1 час в порносайтовете. Това сочат данни от проучване на Фондацията за защита на детето в интернет "Делфин". Според изследването децата сърфират средно по 3 часа седмично в сайтовете за запознанства. Големи опасности за подрастващите крие и онлайн гигантът Facebook, в който са регистрирани около 100 000 педофили, сочат още данни от проучването.

"Най-честите ни сигнали през изтеклата година са за детска порнография и забранено съдържание за възрастни, които са достъпни в сайтове за подрастващите", коментира Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет. Неприличното видео най-често се качвало в онлайн магазините и сайтове за игри, каза още експертът.

"Социалните мрежи крият най-големите опасности за учениците в мрежата", коментира Георги Апостолов.

Най-новата мода сред средношколците е създаването на фалшив профил на съученик.

"Всеки втори сигнал за неправомерност в социалните мрежи е за измамен профил", каза експерт.

Според него децата трябва да започнат да се обучават на безопасно поведение в мрежата още от първи клас. Учениците трябва да знаят как да пазят паролите си в скайп и интернет обществата, така че да се намалят случаите на разбити профили.

Експертите от Центъра по безопасен интернет заместват отсъстващите учители в школата в цялата страна. Така, вместо да имат свободен час, децата се обучават как да се пазят в мрежата. "Училищното ръководство ни изпраща съобщение за отсъствието на даден учител и ние заемаме неговия час", обясни Георги Апостолов.

С новия просветен закон всички ученици ще имат по един час на ден в училище за свободно сърфиране в интернет. Той няма да измести занятията по информационни технологии, а ще осигури на децата свободен достъп в нета. Затова издателските къщи вече пишат учебници за безопасен интернет.

"С развитието на електронното образование задължително трябва да има специализирани издания за това как децата да се пазят в мрежата", коментира Милена Атанасова, редактор във водещо издателство у нас. В момента на безопасния интернет са отделени по няколко урока в учебниците по информационни технологии за учениците от 5-и до 7-и клас.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (20)
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия"
Толкова ли сме зле? От Пловдив до Видин колкото със самолет до Ки...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", разделителната мантинела е букв...
Избират Царица Роза
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици
Meteo Bulgaria: Слагайте мрежите и покривайте зеленчуците!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).