ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пресмятат колко струва чистотата на Пловдив и колко боклук хвърля всеки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:27 / 21.05.2009Коментари (0)2347
© Plovdiv24.bg
Съдебно-икономическа експертиза на разходите за чистотата на Пловдив, поискана от жалбоподателите, оспорващи наложената от Общинския съвет такса смет, постанови Административният съд на днешното си второ заседание по казуса, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Второ вещо лице, по искане от юристите на Общинския съвет, ще установява колко такса смет би платил всеки един от станалите към днешна дата 66 жалбоподатели - юридически и физически лица, ако съдът признае жалбата им. Пак по тяхно настояване трето вещо лице - математик, икономист или еколог, ще трябва да установи колко боклук изхвърля всяко пловдивско домакинство.

Инициатор на колективната жалба стана общинският съветник Любозар Фратев още след приемането на такса смет и план- сметката за чистота от местния парламент. Тогава той и колегите му от опозицията не успяха да убедят общинските съветници от управляващото мнозинство да не надуват с 16 милиона планираните разходи.

Според адвоката на жалбоподателите Евелина Божикова такса смет, която пловдивчани плащат, е незаконна, а договорът на общината с "Чистота" е нищожен.

"Според закона такса смет се определя на база количеството битови отпадъци, което се изхвърля, събира, извозва и депонира в едно конкретно населено място. Само когато това количество не може да бъде установено, тогава има други механизми за определяне на промилите, които трябва да заплаща всеки данъкоплатец. В нашия случай изобщо не е спазен законът. Общинският съвет има пределно ясна информация за количеството битов отпадък, който се събира на територията на общината и е неизменен през последните три години. Вместо да определи този механизъм за такса смет, той го определя като съответни промили върху данъчните оценки, а това е алтернативен критерий", обясни адвокат Божикова.

Втората поанта на жалбата е, че таксата трябва да съответства на разходите за дейността. Ако разходите са 10 милиона, те трябва да се разпределят между данъкоплатците съобразно недвижимите им имоти и необходимите средства за почистване на обществените територии.

"В конкретния случай този механизъм е изцяло извратен, защото разходите са надути с 16 милиона горница. Това са разходи, които изобщо не са покрити от такса битови отпадъци или изобщо няма да бъдат употребени през финансовата 2009 г. Ние ще платим, парите ще потънат в дупката и в крайна сметка ще платим за нещо, за което  всъщност не дължим нищо. Затова държим съдът да извърши контрол върху цялата разходна част", уточни Божикова.

Нейно проучване е установило, че до 18 май не е обявявана обществена поръчка за проектиране и изграждане на претоварна станция за отпадъци, за което например са планирани милион и двеста хиляди лева. Милиони са предвидени и за инсталация за изгаряне на болнични отпадъци, каквато според жалбоподателите няма да се случи тази година.

"Удовлетворен съм от назначаването на експертизата, защото така ще се установи законна ли е таксата", коментира Любозар Фратев. Искането на общината еколог, математик или икономист да пресмята отпадъците на всяко домакинство той определи като опит процесът да се тласне към печелене на време за тях и губене на време за пловдивчани.


Още по темата: общо новини по темата: 27
17.11.2014 »
20.06.2013 »
31.01.2011 »
28.01.2011 »
05.07.2010 »
01.07.2010 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: