ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кандидат- кметовете отговарят на пловдивчани - част VIII
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 23.10.2007Коментари (0)2980
© Plovdiv24.com
Като единствената пловдивска интерактивна медия, Plovdiv24.com се опита да установи връзка между пловдивчани и основните кандидати за кметския пост. В тази връзка предоставихме възможност на нашите читатели да задат въпросите, които ги вълнуват на адрес news.plovdiv24.com/askmayor.html. Ние поехме ангажимента тези въпроси да достигнат до основните претенденти в кметската надпревара. Ще публикуваме на части отговорите на по-интересните въпроси. На всички кандидати са зададени абсолютно еднакви въпроси. Отговорите не са подредени по азбучен ред, според имената на кандидатите.

Въпрос 8: Какво ще направите за културата в града ни и в частност опера и филхармония? Преди 10 години Пловдив беше културна столица, а сега потъпкваме изкуството и музиката?

Александър Буздрев: Първото нещо, което ще направя е от общинския бюджет да увелича заплатите на учителите, защото образованието и културата са неразривно свързани. Ще изградя нова оперно-филхармонична сграда, за да могат пловдивчани да гледат и слушат, театър и музика в една модерна и комфортна закрита зала.

Венцислав Каймаканов: Зала, каято да даде самочувствие на пловдивчани, че живеят в културната стролица на България, да осигури комфорт на работещите в Оперно-филхармоничното дружество, да привлече световни имена на пловдивска сцена. Града ни има уникален дух, творци с амбиции и идеи. Заставам зад тях и ще създам условията, които са им нужни.

Захари Георгиев: Горди сме, че имаме богато културно-историческо и археологическо наследство, но то само по себе си не прави културата. Без творци култура няма, а когато грижата за самите творци и институциите е занемарена, не може да се очаква, че ще отстояваме позицията си на културна столица в страната. Липсата на подходяща сграда и оборудване за Оперно-филхармоничното дружество, затлачения с години проект за камерна зала в театъра, невъзможността пловдивските художници да излагат в своя съвременна и отоплена през зимата зала творбите си, липсата на подкрепата на общината за достатъчно международни културни прояви в Пловдив, каквито е имало... Идеи има и сега. Материална база, казват, няма, но тя се добива със заделяне на средства от бюджета и с писане на програми и проекти и финансирането им от ЕС. За пропуснатото време няма да се вайкаме, а с повече енергия и действия от самото начало на мандата и с активното участие на творците, администрацията и на неправителствени организации, ще съберем финансов ресурс. Не изключвам и подкрепата на меценати от бизнеса. Прави са дейците на културата - тя не се управлява, подкрепя се от местната власт, ако, разбира се, последната има отношение към културата. Хората, които искат да ръководят в административен план този процес - за духовното възраждане на Пловдив и на културните му институции, трябва да са приети като безспорни авторитети.

Николай Караиванов: Ние предлагаме обществен договор и се ангажираме с всички политически партии и те да изразят ясно отношение към творците и развитието на културата в Пловдив. Ако бъда избран за кмет, ще свикам веднага среща, която да постави началото на откровен диалог между хората на културата и Общината. Още на втория ден от мандата трябва да е ясно откъде ще се набавят средства. Всички трябва да си дадем сметка, че няма духовно развитие без интелигенцията на града. Проблемите на културата могат да бъдат решени чрез създаване на фонд „Култура" под формата на набирателна сметка за хората на творчеството. За реализиране на тази идея инициативата трябва да бъде на общината. В момента се извършва основен ремонт за над 2 милиона лева на синдикалния дом на културата, който ще даде съвременен подслон и място на работа на артистите от Пловдивската опера и от филхармоничното дружество. Това, разбира се, съвсем не е достатъчно и аз искам отговорно да заявя, че нашите усилия са в рамките на следващия мандат да дадем на пловдивчани нова, голяма многофункционална зала, където освен спортни прояви, могат да се провеждат концерти, спектакли, изложби. Мисля, без да подхождам прекалено шовинистично към въпроса ви, че Пловдив продължава да бъде средище на културата, макар че ние все още сме й длъжници. Нека не забравяме обаче, че от нашия град тръгна едно прекрасно начинание, каквото е „Нощта на музеите и галериите". Това е доказателство, че пловдивската културна общност, а и всички пловдивчани могат да правят и могат да оценяват по достойнство изкуството.

Славчо Атанасов: На първо място с моя екип и аз ще направим всичко необходимо да се подобри базата за работа на оперните дейци в Синдикалния дом.Има отдавна подготвени проекти за подобрение на вътрешната подредба на стаите, гримьорни, зали, най-вече основен ремонт на отоплителната инсталация, за да може Синдикалния дом да се използва за оперни представления и през есенно-зимния сезон. Пловдив е град, който се нуждае от повече оперни спектакли. Ще предприемем нужните стъпки и ще водим преговори за откупуване на правата за Вердиевия фестивал. Към настоящия момент те са собственост на г-н Борислав Иванов и всяка година за провеждането на Вердиевите вечери е необходимо неговото съгласие, като това са само част от вижданията ни за обогатяването на възможностите за културния живот под тепетата

Спас Гърневски: Вярно е, че бяхме културната столица на България, за което, колкото и нескромно да звучи, малко съм допринесъл и аз. Защото по мое време като кмет стартира Първия месец на културата в Пловдив, който се провежда и досега. Не вярвам, че един духовен човек може да потъпка изкуството и музиката, но съм убеден, че държавата не отделя достатъчно средства за съхраняване на културата и духовността на нацията. И това се отнася не само за Пловдивската опера и филхармония, но и за театъра, и за всички видове изкуства. Вижте само колко тъжен и неугледен изглежда Стария град?! Вината за това обаче не е на държавата, а на общината, която се съгласи да апортира имоти в дружествата на Гергов. И сега той, не само е превзел цялата власт в Стария град и в Панаира, но се опитва да заложи и техните активи. В тази порочна схема, аз имам само една цел - да върна контролните функции на общината чрез възстановяване на първоначалното й акционерно участие в Панаира и да спася Стария град от разруха. Ако тези имоти бяха продадени на търг, а не харизани на Гергов, Пловдив щеше да спечели 300 млн. лева, с които да оправи не само пътната си инфраструктура, но и културните си обекти и спортните бази.



Още по темата: общо новини по темата: 10
26.10.2007 »
25.10.2007 »
24.10.2007 »
22.10.2007 »
20.10.2007 »
19.10.2007 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Тенис от Пловдив и региона
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: