ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Спретват Стария град чист, зелен, осветен, с подреден калдъръм
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:19 / 02.07.2009Коментари (0)3529
"Ще унищожат и без туй малкото останали дървета в Стария град с пирони, кабари, телбоди и какво ли не, за да забучват по тях. Плакати на политически партии тук няма, но културни събития също не може да се афишират така", бесен беше главният еколог Христо Минков, който с заедно с екип огледа днес състоянието откъм чистота и зеленина на всяко кътче в Стария град, предаде репортер на Plovdiv24.bg. 

Констативни протоколи-предупреждения към галеристите и други рекламиращи дейността си започнаха да съставят еколозите, до утре на ни едно дърво не трябва да остане и шушка хартиено листче. Силно възмутен и нетърпелив, Минков и неговите хора на момента започнаха да чистят дърветата.

Днешната акция се прави съвместно със заместник-кмета по културата Георги Шопов, който, както предупреди началникът му Славчо Атанасов преди по-малко от месец, отговаря с главата си до края на годината Стария град да стане с един милион лева по-красив.

С хигиенизиране и озеленяване започва офанзивата. За две седмици четирима работници почти са изчистили саморасляците на Небет тепе. "Много работа свършихме и още много има. Цялото тепе, чак долу до спирката, ще чистим", обясниха те пред репортер на Plovdiv24.bg. После преотстъпеното наскоро от държавата за стопанисване от общината тепе ще бъде оградено и осветено.
  
Започналото днес премахване на пъновете по "Съборна" е преlюдията към предстоящото възстановяване на калдъръма и паважа, който на места е в такова състояние, че някой може да си изпочупи краката. 

"Следващата седмица на оглед ще дойдат майстори, които са подменяли старинната настилка във Велико Търново и Елена. 40 000 лв. са заложени за подмяната на 700-800 кв. настилка. Най-вероятно ще се започне от площадчето над църквата "Св. Богородица", което е в особено окаяно състояние. До месец-месец и половина тази част от разхубавяването на Стария град трябва да приключи. До края на август доста неща ще се случат", убеден е Георги Шопов.

Гневното настроение на Минков не свърши с плакатите. Градинките в най-посещаваното от туристите пловдивско място никак не му харесаха.

"Грам тревичка няма, сухи бурени, пейките изпочупени, дъждоприемните шахти разбити", особено го ядоса състоянието на градинката до ресторант "Пълдин". След кратко проучване се оказа, че я стопанисва не заведението, а "Градини и паркове". Не много по-бляскав е видът и на градинката но къщата на Георги Божилов-Слона.

На местенцето в началото на "Съборна" пък дори не му личи, че е градинка. "Искахме да озеленим мястото, но се оказа, че е частна собственост на Жак Апкарян. Собственикът отговори, че не желае този имот да се поддържа", обясни старшият специалист по чистотата в район "Централен" Юлия Видина. Друг проблем според нея са недостатъчният брой малки кошчета. Освен наличните 70 са нужни още 100 броя. Този път са поръчани бетонни с метални обложки, защото са по-трудни за крадене и чупене. 

"Със заделения за първи път от години насам милион за Стария град сега е времето много от проблемите да бъдат решени. И догодина той ще е сред приоритетите ни", обещава кметът Славчо Атанасов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: