ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Италианският културен министър е пловдивски зет! Скоро идва пак заради ЕСК 2019
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:21 / 14.07.2018Коментари (0)11733
©
Годината е 1995 – в България на власт е Жан Виденов, а в Италия на премиерския стол сяда временно Ламберто Дини, след като Силвио Берлускони подава оставка. В онези времена Италия все още прохожда в новата политическа ера, настъпила след операция “Чисти ръце", а България прави първи стъпки в приватизацията.

Точно тогава в София работи по европейска програма Алберто Бoнисоли, който идва от престижния милански университет “Бокони", където преподава.

Бонисоли е директор на проект за обучение на мениджъри на приватизирани фирми, в който влизат преподаватели от 7 европейски бизнес училища. В този момент обаче на хоризонта на родения през 1961 г. в град Мантуа Алберто се появява изящната като статуетка пловдивчанка Лучия Велева. Тя е завършила английската гимназия в Пловдив и Техническия университет и също участва в проекта.

Чувствата между италианеца и българката припламват веднага, оставяйки на по-заден план обучението по мениджмънт. 23 години по-късно резултатите от всичко това са не само за двойката, която отдавна вече е семейство с две деца, а и за родните им страни. Днес Алберто Бонисоли е министър на културата и на туризма в правителството на Джузепе Конте. За родния град на Лучия – Пловдив, това е като шестица от тотото – догодина градът ще бъде европейска културна столица заедно с италианския Матера.

За пръв път в историята на Ботуша негов министър говори български, познава шопската салата, нашата ракия, знае какво е чушка бюрек, коледари, кукери, мартеници, познава на пръсти Пловдив и София.

С други думи, по-голям джакпот за България, здраве му кажи. “Както става често, и нашата среща с Алберто беше случайна", разказва за “24 часа" Лучия Велева.

Тя е в Рим само за няколко дни, за да придружи съпруга си министър. “Връзката ни започна още от началото на разстояние, тъй като всеки от нас пътуваше непрекъснато." Така е и днес, тъй като двамата продължават да пътуват непрекъснато по работа. Събирателен пункт е домът им в Кастелето Тичино на езерото Лаго Маджоре, до границата с Швейцария. Там са дъщерите им Алесандра и Валентина, които са осиновени в България. Голямата учи в университет в Милано, а малката е в прогимназия.

“Спомням си как в началото на проекта, който ни свърза, живеех в София, а Алберто идваше на 2 седмици за по няколко дни. През 1997 г. проектът приключи, след което реших, че искам да надградя образованието си. Заминах за Франция, за да уча по магистърска програма по бизнес администрация в INSEAD, близо до Париж. С Алберто продължихме да се виждаме на всеки 1-2 седмици. Той идваше във Франция или аз отивах до Италия, а по онова време никак не ми беше лесно заради визовия режим.

Завърших и така дойде моментът да решим какво ще правим. Беше ми много трудно да се реша да остана в Италия, където да търся работа. През 1998-а се оженихме – първо в Италия, после и в Пловдив с църковна венчавка в Стария град."  Лучия работи известно време в “Солвей" – Девня. В същите тези години двамата с Алберто осъзнават, че искат да имат деца. “Много бързо решихме, че искаме да си осиновим дете. Голямата ни дъщеря е с нас от 2000 г." Двамата я осиновяват и малко след това заминават с нея за Русия, където работят по проект.

“Сблъскахме се с трудностите за всяко младо семейство да се адаптира в чужда страна. Затова решихме да се установим в Италия." В края на 2000 г. идва нова промяна– семейство Бонисоли се мести да живее до Милано. Алберто преподава в университета “Бокони" иновации и мениджмънт и ръководи всичките му проекти за Европа, заради което пътува непрекъснато. Лучия Велева се адаптира доста трудно към италианската среда по две причини. “Първата е, че бях твърде “стара" за италианската бизнес среда, защото вече бях надхвърлила 35 г., въпреки многото дипломи и титли, които имах. В Италия е по-лесно да правиш кариера веднага след университета. Втората е, че все още не знаех добре италиански - с Алберто първите години си говорехме само на английски. Въпреки това бях решена да започна работа, която да е под образователното ми ниво, за да науча италиански и да се науча на работа в италианска среда.

Така българката започва работа във фирма, обучаваща временно безработни хора, финансирани от европейския социален фонд. “Дадох си сметка, че дейността по този проект е предизвикателство." Лучия решава да продължи самостоятелно. Започва да търси европейски програми, чрез които да предлага проекти за финансиране, свързани с партньорства между организации от Италия и България. Нейната страст са проектите в социалната сфера. “Виждам как, без да се инвестират много средства и работа, се постигат добри резултати. Проектите за децата от домовете и от помощните училища им оставят положителни следи за цял живот. Така разбират, че и те имат шанс в живота. Ежедневието в България понякога ограничава хората с малки възможности и ги спира да мечтаят – това е големият недостатък на подобни структури. Мнозина приемат, че хората, които са родени с лош късмет в живота, нямат големи шансове. Отварянето им към чужбина и срещата с други хора им помага да преодолеят това", убедена е пловдивчанката.

През 2007 г. Лучия регистрира в Пловдив  фондация “Кураж". Целта й е да се насочи към социални проекти, свързани с домовете за деца без родителски грижи и за младежи с увреждания. По този начин Лучия организира пребиваването на български деца в Италия – понякога и на 200 деца годишно. Обикновено те идват на групи за 2-3 седмици. Ако например са от техникум за селско стопанство, се обучават на селски туризъм или градинарство в Италия.

Алберто Бонисоли –между шопската салата и италианската култура

На 19 и 20 юли новият италиански министър на културата и туризма ще посети Пловдив и София, за да обсъди общи проекти с град Матера.

Освен че е пловдивски зет, Бонисоли е и човек с богата професионална биография в сферата на обучението. Той е преподавал в “Бокони", бил е декан на училището по дизайн Domus Academy в Милано и директор на Новата академия за изящни изкуства в Милано.

От няколко години Бонисоли симпатизира на движението “5 звезди", поради което в миналото е имал контакти с покойния нобелов лауреат за литература Дарио Фо. На последните избори Бонисоли се кандидатира в един от централните райони на Милано с ясната идея, че няма шанс да спечели там.

По време на подготовката за изборите лидерът на движението Луиджи ди Майо му предлага да бъде кандидат за министър на културата. Такъв и става в крайна сметка. “Алберто иска да направи културата по-достъпна за всички и да наблегне на факта, че тя носи икономическо развитие - това може да се насърчи от държавата", казва Лучия Велева.

 

Лучия Велева: Коментираха ме злобно в България, никога не ми се беше случвало

Лучия Велева има дългогодишен опит в работата с деца с увреждания. “В България е много трудно в тази сфера по две причини. Първата е, че държавата има ограничени възможности и не може да предостави всички услуги, необходими на семействата им. Другата трудност идва от факта, че нашето общество в България не е свикнало да гледа на тези деца като на пълноценни граждани. Семействата им също не се чувстват пълноценни. Мисля, че това е негативен опит, натрупан през социализма. Лично аз съм била свидетел как лекари, които имат деца с увреждания, са ги крили цял живот от обществото.

Семействата криеха, когато осиновяват дете и когато имат дете с увреждания. Част от обществото смята, че “лудите" трябва да бъдат по-далече от нас. Това, което сега се случва около протестите на майките на деца с увреждания в България, е позитивно. Хубаво е, че се показват на светло и заявяват съществуването си. Обществото трябва да признае съществуването на тези семейства и на техните проблеми и че те трябва да се решават като тези на всички останали."  Лучия Велева смята за голям недостатък в България слабото участие на гражданското общество в решаването на този вид проблеми.

“В Италия много от социалните проблеми се решават или от църквата, или от гражданското общество под формата на доброволчески асоциации, които са много активни. Държавата не поема изцяло предоставянето на услуги, а се разчита на публично-частно партньорство между държавата и частните асоциации. Ако общината даде място за дневен център за хора с увреждания, услугите се предоставят от частни, а не от държавни асоциации."

Лучия осиновява заедно с мъжа си децата си след много бързи процедури. “Всички хора около мен имаха положително отношение. И семейството ми в България, и това на мъжа ми в Италия бяха изключително доволни."

Неприятна изненада за Лучия обаче са злобните коментари за децата ѝ в интернет след неотдавнашно интервю за българска телевизия. “Имаше доста грозни коментари. От 20 години имаме осиновени деца и всички го знаят. Абсолютно никога не ми се беше случвало някой да си позволи да коментира със злоба и толкова негативно, че сме осиновили деца. Мисля, че това е наслоеното от години обществено неприемане на  децата и  семействата,  които са различни. Знам, че хората, които коментират така, със сигурност имат много ниско самочувствие.

От една страна, си казват: Ето, тези хора сигурно са успели, но аз ще намеря нещо, на което да им се надсмея. Аз самата не се чувствам наранена. Но фактът, че в обществото има подобни хора, сигурно спира други, които биха осиновили деца. Сигурно има млади семейства в България, които не се чувстват достатъчно силни да издържат на подобно отношение от другите – че могат да се присмеят на детето, че то няма сините очи на майката или бялата кожа на родителите. Това спира някои хора да направят добро."


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: