ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (5) | Вчера (26)
Борис Халачев: Повече от месец в спортното училище в Пловдив тренират без ток и вода!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:43 / 24.10.2012Коментари (3)2750
© Plovdiv24.bg
Мениджърът на волейболен клуб Марица (Пловдив) Борис Халачев говори пред BGvolleyball.com за възникналия преди повече от месец проблем в спортното училище в Пловдив. Спортните съоръжения, където се обучават учениците, са оставени без ток и вода поради разногласия относно тяхната собственост.

"В залата за волейбол на спортното училище Васил Левски в Пловдив вече повече от един месец няма вода и ток", разказа Халачев. "Причината, доколкото знам, е следната. През февруари на общинска сесия е решено спортното училище да стане държавно и да премине към министерството на спорта. Оттам обаче връщат решението на общинския съвет за преразглеждане, като желанието им е само училището и пансионът да минат към министерството, а спортните зали да останат към общината. Това за мен е, меко казано, нелогично. Не виждам как едно спортно училище може да съществува, без да има спортни съоръжения. Не виждам как учениците биха могли да си изпълнят учебния план и да получат необходимите оценки по отделните видове спорт. В следствие на тези решения вече около месец в спортното училище няма ток, няма вода, тъй като и двете страни отказват да плащат консумативите. Живеем в 21 век. Абсолютно нелогично и недопустимо е учениците да си провеждат учебните занятия в зали, където няма ток и вода по време на активен състезателен период. Аз говоря за нашия спорт, но съм говорил с колеги от другите спортове. При тях положението е още по-трагично. Сега денят става къс и е абсолютно невъзможно да се провеждат тренировки след 3 часа следобед."

"Тук става въпрос за едно от най-големите спортни училища в България и не само в България", продължи мениджърът. "Уж то трябваше да премине към министерството, за да бъдат условията по-добри, а какво се получи - вече повече от месец децата носят кофи с вода, за да могат да си изчистят тоалетните... Това е под всякаква критика. Най-интересното е, че, ако проблемът идва от клубовете, ХЕИ веднага ще дойде и ще запечата залата. Сега целият град знае, че в спортното училище залите са без ток и вода, но господата от ХЕИ по никакъв начин не идват на проверка да видят какви са условията за тренировки."

"Аз лично намирам за логична позицията на Община Пловдив", разясни своята позиция Халачев. "Доколкото знам, тя е решила да плати дълговете, които има спортното училище. Оттук нататък мисля, че е редно спортните съоръжения да бъдат към училището, което означава всички разходи да се заплащат от министерството на спорта. Кой плаща тока в кабинетите по география или по химия в едно нормално училище? Предполагам, самото училище..."

"Провеждал съм разговори със заместник-кмета по спорта господин Титюков, със заместник-кмета господин Кацарски, с областния управител господин Димитров и уж винаги има някакво развитие, а на следващия ден няма нищо. Доколкото знам, господин Димитров и господин Титюков лично са говорили с министъра на спорта господин Нейков и обясненията винаги са едни и същи - министерството на спорта няма необходимите финансови средства да плаща разходите, общината да се спасява. От общината казват, че тъй като спортното училище вече не е към общината, бюджетът вече не позволява плащането на консумативите - да се спасяват клубовете. Понеже са много богати... Всичко това става в най-слабата ни олимпийска година от много време насам. Господин Нейков каза, че за всичко са виновни треньорите. Е как да са виновни треньорите при положение, че държавата не полага усилия да се постигне нещо в масовия спорт?"

"Спортните клубове в Пловдив, чиито състезатели са ученици в спортното училище и тренират в неговата база, се събрахме и учредихме инициативен комитет, част от който съм и аз. Преди започването на учебната година, което в спортните училища е на 3 септември, написахме писмо до господин Нейков, в което описахме всичко това. В отговора, който получихме около седмица по-късно, ни цитираха някакви наредби и какви били задълженията на клубовете според тях. Оттогава се мъчим да инициираме среща с министър Нейков, за да му зададем всички тези въпроси лично, но такава среща все още не е осъществена. На автора на този отговор, който не бе подписан лично от министъра, искам да кажа, че ние сме достатъчно грамотни да си прочетем наредбите предварително. Само че никъде в тях не пише защо министерството на спорта взима само спортното училище и пансиона, без спортните съоръжения. Аз имам логично обяснение на това. Според мен само от училището и пансиона те получават пари, тъй като бюджетът за тях е делегиран и те получават средства за всеки ученик в училището и отделно за всеки ученик, който спи в пансиона, но не получават средства за спортните бази. Но за мен е неправилно да искаш само да взимаш. За да има спорт, трябва и да даваш", завърши Халачев.
Още по темата: общо новини по темата: 32
02.07.2015
31.07.2014
31.07.2014
30.07.2014
30.07.2014
25.07.2014
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на асенчо
премахни филтъра

0
 
 
Г.ХАЛАЧЕВ забравяш че живеем в България всичко е възможно
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: