ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриха експозицията на Вълчитрънското златно съкровище
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:19 / 17.05.2011Коментари (0)6295
Днес кметът Славчо Атанасов откри еспозицията на Вълчитрънското златно съкровище, предаде репортер на Plovdiv24.bg. В Археологическия музей в Пловдив присъстваха зам.-кмета Георги Титюков, главният секретар на общината Борислав Инчев и други официални лица.

"Това е най-старото и най-голямо като обем и килограми Тракийски съкровище", каза вчера за Вълчитрънското златно съкровище, директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов

Припомняме, че с изключителни мерки за сигурност, вчера нашият град прие за 1 месец експозицията на световно известната находка.

"Нарича се Вълчитрънско, защото е открито край с. Вълчитрън, Плевенско. Открито е случайно, както повечето съкровища, през 1924 година от двама братя, които обработвали своето лозе. Състои се от 13 съда от чисто 23 каратово злато и общото му тегло е 12.5 кг.", започна своя разказ за съкровището Кисьов.

Според неговите думи, история на Вълчитрънското съкровище е изключително интересна. То се състои се от 13 златни съда с различна форма и големина, плюс още четири диска, т.н. тимбали. Предполага се, че съдовете на цялото съкровище са използвани за тракийски ритуали, свързани с погребалните практики.

Вълчитрънското златно съкровище датира от 14-13 век пр.Хр. и затова то е най-старото съкровище, откривано в България. Когато двамата братя попадат на имането в далечната 1924 г., съдовете са били събрани на едно място и са били повече на брой. Откривателите не разбират, че попадат на златна находка и смятали, че съдовете са медни.

"Хвърлят ги в избата, а най-големият съд, който тежи около 6 кг., го използват за копаня, т.е за да хранят в него прасето си. В тази връзка, в световната археологическа история, този случай е познат като "Златното прасе", тъй като близо един месец, това единствено в света прасе, се храни в 6- килограмова 23- каратова златна копаня", припомни любопитните подробности около съкровището директорът на музея.

Стана ясно, че в резултат на това, че прасето по време на хранене дълго време търка стените на съда, металът лъсва и се разбира, че не е мед, а злато.

"Тогава двамата братя продават част от съдовете, а други от тях нарязват, с цел явно да ги претопят за накити. В резултат на опитите си да продадат нелегално съкровището, един от археолозите, работещ в Националния исторически музей, попада на тази следата, сигнализира органите на реда и съкровището е конфискувано", поясни още Кисьов.

По принцип, съкровището се съхранява в Националния археологически музей в София. В Пловдив, то ще бъде изложено в Археологическия музей на града от днес, 17.05.2011г., до 19.06.2011 г.

"Експонирането тук е свързано с 18.05.,който е Ден на международните музеи. В града ни, съкровището се излага за първи път", завърши Костадин Кисьов.

Разгледайте галерията от снимки на Вълчитрънското златно съкровище!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: