ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболТенисБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Кръщават площад на Батето в Брестник
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:02 / 15.05.2011Коментари (26)7612
©
Площад в пловдивското село Брестник ще носи името на бившия шеф на БФС и БОК Иван Славков-Батето.

"Ще издяламе лика му от гранит, а с цветна мозайка на стената срещу кметството ще бъдат изрисувани кръговете на олимпийското движение. Казал съм и ще го направя, догодина на 3 март го откриваме", обеща кметът на селото Георги Козов.

Вече умува как да подготви предложението до съветниците в община Родопи, та да гласуват промяната на сесия. Местният едър фермер Димитър Конзуров е готов да даде първата лепта за начинанието, смятат да открият скоро и обществена дарителска сметка.

Козов и Батето били големи приятели. С години столицата на мавруда, както е известно селото в Родопската яка край Пловдив, беше любимо място за приятелски джамборета на Славков.

Почти няма голям празник, на който да не е гостувал там - Трифон Зарезан, Бабинден, 3 март, Седмицата на младото вино в началото на декември. Йордановден и Ивановден ги сливаше.

"Пристигаха с Иван Вуцов и отсядаха във вилата на бившия футболен съдия Йордан Сталев и два дни купонът не спираше", връща се назад кметът.

Легенди се носят за банкетите в прочутата селска кръчма с тематично име "Позитано 20". "Сядахме по 60-70 души на масата и с часове го гледахме в очите, душата на компанията, не могат да го прежалят брестничани".

На последната сбирка за Трифон Зарезан Батето хапнал агнешко, пил една малка руска водка, а като минал на мавруд, му дошла музата и запял "Земи огин, запали ме". После държа 10-минутна реч за ползата от виното и жените, много ни разчувства", спомня си Козов.

В края на всяка разпивка оркестърът го изпращал по улицата до колата като тежък кум, а Батето пъхал едри банкноти на музикантите. Щедър човек беше, под 100 лева бакшиш не е вадил за свирнята, коментират с възхищение аверите му.

Напоследък Батето отказал уискито, а предпочитал домашна, двойно препечена брестнишка гроздова. Дръпне 50 грама и мине на мавруд. Точно край маврудовите масиви на Свети Трифон тази година, докато зарязваше, Батето попълни с цяла реч сборника си с бисери.

"Искам в Брестник кебапчетата да растат по лозята. Говорил съм и със земеделския, и с финансовия министър да лобират пред Бойко Борисов да слее Свети Валентин и Трифон Зарезан. Така от всяка чепка ще растат и по две кебапчета".

Първоначално на хората в селото им дошла идея да кръстят улица на негово име. Но не някой сокак горе по новите вили, а централна, примерно тази, дето минава покрай кръчмата "Позитано 20" и църквата.

"Обаче ще създадем проблем на хората, ще трябва да си сменят личните карти, нови табели", разсъждава кметът Козов. Помислили да именуват на Батето селския стадион, но той е даден на концесия на ФК "Брестник" и частниците едва ли ще се съгласят.

Затова се спрели на площада в центъра на селото - от едната страна е кметството, а от другата местното читалище "Саморазвити".

"Освен това ще му открием барелеф на чешмата край параклиса "Св. Андрей Първозвани", планира кметът.

Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Georgi Stefanov 1
премахни филтъра

+1
 
 
Тва трябваше още преживе да се направи!;( Той беше уникален!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Дубълът на Ботев пак спря Спартак! Саяна излезе на върха в Трета лига
Григор Димитров преодоля квалификант и е на осминафинал в Рим
Бой в Хебър! Любо Пенев изгони двама
Прекрасно! Деца от Ботев (Враца) поздравиха Георги Николов
Дубълът на Ботев на пътя на Спартак към Втора лига
Класиране Резултати

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: