ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ВМРО-НИЕ с нов сигнал до прокуратурата, искат и оставката на ДКЕВР
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:52 / 30.03.2011Коментари (3)5183
© Plovdiv24.bg
Днес на пресконференциянта на ВМРО-НИЕ стана ясно, че  от партията на воеводите пращат нов сигнал до Главна прокуратура, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Освен това
ВМРО-НИЕ искат и оставката на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"Във всички ЕРП-та са установени практики във вреда на обществения интерес насочени към максимизиране на печалбата за собствениците при формално изпълнение на ангажиментите за инвестиции и подобряване на качеството на услугите. Основно се използват договори за външни услуги, често на завишени цени, осчетоводяване на неизвършени разходи, завишаване на показатели за загуби от кражби и неплатена консумирана енергия.", така започна срещата Петко Атанасов. Текстът е цитат от публичната част на доклада на ДАНС. Атанасов поясни, че в голяма част този доклад припокрива сигнала на оглавяваната от него партия.

Председателят на ПП ВМРО-НИЕ припомни, че през месец февруари от негово име е внесен сигнал до Главния прокурор с искане за пълна проверка на ЕРП-тата.

"В този сигнал бяха споменати много факти, свързани с "чадъра", който се осигурява от ДКЕВР и държавата над ЕРП-тата като например това, че служители на комисията за контрол са били лектори на семинари, организирани от електроразпределителните дружества и са получавали тлъсти хонорари затова", допълни още Атанасов.

"Интересното е, че в отговора на Софийска прокуратура до Петко Атанасов е казано, че има само общи изказвания без конкретни доказателства за нарушения. Ето защо ние от ВМРО - НИЕ питаме защо и къде се губи връзката между главна прокуратура и ДАНС?", питат още от партията.

От името на партията Петко Атанасов заяви, че няма да бъде допуснато ново увеличение на цените на тока и с всякакви средства и начини ще бъде атакувана държавната комисия, която адвокатства на ЕРП-тата във вреда на българските граждани. 

"При това поради факта, че този доклад е публичен е редно главна прокуратура да се самосезира", смятат воеводите. 

Стана ясно, че председателят на ВМРО - НИЕ ще внесе нов сигнал до Главния прокурор с нови факти включително и с изводите от доклада на ДАНС.  

Освен това в началото на другата седмица ще изпрати открито писмо до председателя на ДКЕВР с питане за доклада на ДАНС и за новото искано увеличение на цената на тока. Това писмо ще бъде с искане за конкретен и обоснован отговор, който ако не бъде даден до 15 април, ще бъде поискана оставката на цялата комисия. Петко Атанасов на няколко пъти подчерта, че това е информация за извършени нарушения, която е публично оповестена, което означава,че в останалата част има и конкретни факти.

Вижте приложения текст, изпратен ни от пресцентъра на ВМРО-НИЕ:

Конкретни факти за закононарушения и престъпления.

За 2008 г. средното възнаграждение на членовете на ДКЕВР е около 4350 лева, като от бюджета на комисията за заплати, над 50% отиват за възнаграждения именно на тези 13 човека.
проф. Константин Шушулов (лека му пръст), освен държавен служител, е бил и частен консултант на енергийни дружества, сред които и печално известното ЗД "Енергия"(за което ще разкажем по-долу). По договори с това дружество, само за последните 4 години, професорът си докарал 130 хиляди лева, които, естествено, забравил да обяви в имуществената си декларация.


Венелин Баросов - Дирекция "Присъединяване на Алтернативни и Възобновяеми енергийни източници" в ДКЕВР лектор на тридневен семинар на ГУСВ.(справка - от сайта на ГУСВ)

Членовете на ДКЕВР: Ангел Семерджиев-председател, Валентин Кирчев и Люцкан Далакчиев -зам.-председатели, Анжела Тонева, Димитър Гривеков, Исмет Саралийски, Кирил Козаров, Марин Маринов, Марияна Жекова, Миладин Лазаров, Орфей Малчев, Пламен Денчев и Тома Гьорчев, са назначавани в последните дни на кабинетите НДСВ-ДПС и БСП-НДСВ-ДПС при крещящ "конфликт на интереси". Това са хора, които преди да станат регулатори на енергийните предприятия, са работили в тях.

Самият Атанас Семерджиев беше дълги години пръв заместник на Шушулов. После стана шеф на "Булгартрансгас", а след това - пак шеф на ДКЕВР.

Друг член на ДКЕВР, Исмет Саралийски (ДПС), след назначаването си през 2005 г. продължаваше да получава дивиденти от фирма "Руно - 96" ООД и "Лем" ООД, в която беше съсобственик с турския гражданин Алекбер Беркер и Мустафа Темел Бозбаъ и от "Хамле груп", където съдружниците са също турски граждани. Саралийски е и в борда на "Индустриален фонд - София", занимаващ се с "финансово посредничество", където дели властта в надзорния съвет с общинския съветник от НДСВ и съсобственик на "Балканска консултантска компания" Владимир Каролев. Исмет Саралийски през 2008г е взел на името на жена си заем от 30 000 лв. от фирмата "Водно строителство" Ловеч ООД, която се занимава със строителство на водни съоръжения, а работата на Саралийски е да контролира ВиК сектора. Самият Саралийски е придобил през 2007 г. и 34% от фирмата "Мега нефт".

Кирил Козаров (ДПС), е бил е управител на ВиК - Бургас.
Друг член на ДКЕВР, Орфей Малчев, учредява заедно с жена си през 2006 г. фирмата "Хидропроектиране и строителство" ООД. Малчев, който е хидроспециалист, през 2007 г. беше купил 2 апартамента за общо 130 000 лв. в селище Каприз, община Царево. Взел е за отчуждаването на свой парцел в Панчарево 172 113 лв.

На 31 януари 2007 г. ЕОН е изнесла парите за тока в Германия, без да е инвестирала у нас и лев. Лъсна една от клаузите в приватизационния договор, според която Милко Ковачев е задължил държавата да компенсира загубите на монополиста от водените срещу него съдебни искове. Според договора санкциите, които може да прилага българската държава в лицето на ДКЕВР, са нищожни. Докато ако българската държава като контрагент при продажбата наруши договора, санкцията може да бъде в размера на цялата инвестиция (сумата платена за ЕРП). При това споровете ще се решават не в българския административен съд, а във виенския.
Представителят на БСК Огнян Винаров поиска да се назначи специална проверка на печалбите на ЧЕЗ, ЕОН и EВН, които непрекъснато се оплакват пред ДКЕВР, че работят на загуба, а в същото време докладват на дружествата майки в чужбина, че имат ръст на печалбата от порядъка на 300-400%. Проверка не беше направена.

Що се отнася до най-значимото нарушение - разрешението дружествата да могат безнаказано да изнасят огромните печалби в компаниите-майки, на практика е виновна ДКЕВР, която по времето на кабинета "Станишев" е дала благословия за аутсорсването на дейности. Според заключенията от одита, с една и съща фирма са сключвани по няколко договора практически за една и съща услуга, явно за да се намали цената на услугата и да се заобиколи Законът за обществените поръчки (ЗОП). Същото важи и за непоискания от държавата дивидент, който за целия следприватизационен период възлиза на 450 млн. лева.

Милко Ковачев с акции за половин милион лева
БИВШИЯТ енергиен министър Милко Ковачев влезе в енергийния бизнес срещу половин милион лева, показа проверка на "168 часа". Това се случва 6 години след като с неговия подпис бяха приватизирани Електроразпределителните дружества. Покрай раздържавяването на ЕРП-тата се заговори, че прокуратурата проверява сделките заради гарантираната шокиращо висока норма на печалба за частните вече дружества. Разследвал се и фактът, че след като напусна министерството Ковачев зае ръководен пост в банката, консултирала приватизацията на ЕРП-тата, но до обвинения така и не се стигна.

Вместо това на 21 декември 2010 г. Милко Ковачев купува 30 процента от акциите във фирма "Миления 77" ООД. Цената им според договора е 420 хиляди лева. От тях 30 000 Ковачев е трябвало да плати в срок от два дни, а останалите 430 хиляди до три месеца от датата на подписване на договора. Същия дял в "Миления 77" притежава и бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" от времето на НДСВ Йордан Костадинов. Самото дружество не развива мащабна дейност и отчита печалба от едва няколкостотин хиляди лева годишно. За сметка на това притежава дялове в една от най-мощните енергийни фирми в България. Според фирмения регистър "Миления 77" е собственик на 33,46% от близкия до енергийния бос Богомил Манчев "Енергоремонт холдинг". Холдингът е един от основните играчи в ремонта на енергийни мощности у нас. Занимава се с рехабилитация, модернизация, реконструкции и ремонти на енергийни съоръжения в ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и топлофикационни и заводски централи и мрежи. През последните пет години "Енергоремонт холдинг" е спечелило над сто обществени поръчки от почти всички български електроцентрали и електроразпределителни дружества. Сред основните клиенти са АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Белене" и др. Според отчета на дружеството за 2009 г. приходите му са за над 135 милиона лева, а счетоводната печалба 11,6 млн.Освен акциите в "Миления 77" Милко Ковачев е едноличен собственик на фирма "Българска асоциация за енергийни изследвания". Дружеството се занимава с консултантска дейност в областта на енергетиката и енергийната ефективност. За разлика от "Енергоремонт холдинг" резултатите му за 2008 г. са повече от скромни - приходи 78 хиляди лева и печалба от 69 хил. лв.
Застрахователно Дружество "Енергия"
Капитал: "БЕХ -1,92% , НЕК е с най-голям дял - 42%. Мини "Марица-изток" притежават 3,68%, АЕЦ "Козлодуй" ­ 1,12%,, ТЕЦ "Марица-изток 2" ­ 0, 96% и "Булгаргаз-холдинг" ­ 0,32% от капитала. Т.е в нея 50% от акциите държат най-големите държавни енергийни фирми, а другата половина се контролира от Димитър Желев. "Енергия" е несменяемият застраховател на най-големите енергийни предприятия у нас - НЕК, АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2", "Мини Марица-изток" и други. При това компанията винаги е избирана, без да се провеждат каквито и да било конкурси и търгове.

Източване

Според официалните справки за последните пет години застрахователната компания е прибрала 311 млн. лв. от НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2" и други енергийни фирми под формата на застрахователни премии. Срещу това е изплатила обезщетения за настъпили щети за едва 22,7 млн. лева. Крупната сума е влязла в "Енергия" по силата на договори, повечето от които са сключвани, без да се провеждат търгове или конкурси.
Най-скандалният факт обаче е, че срещу притежаваните 50% в ЗАД "Енергия" държавните енергийни предприятия са получили всичко на всичко 1,5 млн. лв. под формата на дивиденти за последните 5-6 г.

Само НЕК, която държи 42% в "Енергия", е броила на същата 218 млн. лв. за пет години. Получените от НЕК обезщетения за същия период възлизат на 5,5 млн. лв., а дивидентът - едва на 650 хил. лева. На второ място по платени премии се нарежда АЕЦ "Козлодуй", която от 2001 г. до 2009 г. е платила близо 84 млн. лв. на "Енергия". Прави впечатление например фактът, че на общото събрание през февруари 2009 г. участват само НЕК и "Алианц България холдинг". "Мини Марица-изток" , атомната централа, ТЕЦ "Марица-изток 2" и БЕХ нямат представители и в протокола подписите за тези дружества стоят празни.

Схемата за точене на пари през застраховки в енергетиката действа още от 1998 г. Тогава "Енергия" получава лиценз за застрахователна дейност. Веднага след това между НЕК и "Енергия" е сключена генерална застрахователна полица. По това време НЕК е собственик на на 15 енергийни фирми, сред които АЕЦ "Козлодуй", "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2" и други, които към днешна дата са приватизирани.Дори след като излизат от структурата на НЕК, държавните енергийни предприятия остават приклещени в пипалата на енергийния Октопод - основно като получават символичен брой акции в "Енергия". Срещу това "Енергия" вече 12 години получава договори без конкурс, които се удължават на всеки пет години.




ВМРО – НИЕ с нов сигнал до Главна прокуратура







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Обявявам старт на предизборното омаскаряване
+2
 
 
Ми как да се самосезира прокуратурата, като отново сме изправени пред поредния евтин политически PR?!? Главчо и другите марионетки на Гергов вместо да се опитват да ни замазват очите с евтин популизъм, да вземат да погледнат на каква кочина е заприличал Пловдив и да свършат нещо полезно за града и хората!
+3
 
 
Всичко у нас в Бг е под надслова:When me sing Пенке ле, who li te listen?! Ако се самосезира Прокуратурата, веднага отварям шампанското! Ама както винаги ще си остане неотворено.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: