ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Единствен по рода си дигитален център откриха в Пловдивския университет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:40 / 30.03.2023Коментари (0)2655
Единствен по рода си иновативен дигитален център "Партньорство за успех“ в страната откриха днес в Нова сграда на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“. След церемонията се проведоха и първите часове по хоспитиране на третокурсници от специалността "Начална училищна педагогика и чужд език“, които наблюдаваха уроци в реално време в електронна среда.

На тържественото откриване присъстваха зам.-ректорът на висшето училище и ръководител на Катедра "Начална училищна педагогика“ проф. д.п.н. Румяна Танкова, зам.-ректорът доц. д-р Надя Чернева, деканът на Педагогическия факултет проф. д-р Владимира Ангелова, доц. д-р Хилда Терлемезян – зам.-декан по учебна дейност и информационна среда на факултета и директорът на ОУ "Алеко Константинов“ - Марияна Найденова. Гости на събитието бяха Антоанета Пакова - началник на РУО - Пловдив, Георги Стаменов - кмет на район "Централен“, проф. д.п.н. Росица Пенкова от Софийския университет "Св. Св. Климент Охридски“ и Красимир Ангелов - бивш директор на ОУ "Алеко Константинок“, който участва в разработването на проекта от самото му начало.

Церемонията откри проф. д.п.н. Румяна Танкова, която представи накратко проекта – началото му е поставено преди 8 години, когато в Педагогическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски“ е създадена една от първите в България системи за уебинари и за обучение в електронна среда. Системата позволява включването на до 250 участници от различни локации в учебния процес по хоспитиране – наблюдение с цел усъвършенстване, което традиционно е присъствено в базови училища. Предимството й е, че ако преди екип на университета е пренасял и монтирал техника в различни училища в страната и чужбина, сега е създадена една постоянна оборудвана класна стая в ОУ "Алеко Константинов“, с която има непрекъсната връзка.

"Електронната форма на отдалечено наблюдение е допустима само при хоспитиране, а студентските практики се провеждат в присъствена форма“, поясни още проф. Танкова. И добави, че човекът, чийто труд стои в основата на осъществяването на дигиталния център, е асистент Мартин Тодоров от Педагогическия факултет на ПУ.

От своя страна зам.-ректорът на университета доц. д-р Надя Чернева приветства постижението на педагозите и го определи като "поредния триумф, дошъл в резултат на дългогодишния труд на ръководството на факултета“. Тя подчерта, че именно ПФ пръв е започнал да прилага съвременните информационни технологии във висшето училище, с което успешно отговаря на най-иновативните решения в учебния процес да подготвя кадри за българското образование.

"И всичко това е само заради вас!“ С тези думи Деканът на Педагогическия факултет проф. д-р Владимира Ангелова поздрави студентите, партньорите по проекта и екипа на ПФ и Университетския информационен център, разработил и осигурил оборудването и функционирането на системата за обучение в електронна среда. Тя благодари специално и на проф. Танкова, която е инициатор на иновациите във факултета.

Началникът на РУО – Пловдив Антоанета Пакова изказа благодарност от името на РУО и подчерта, че представената днес иновация е важна за качеството на образованието и пожела тя да се развива във все повече училища. Кметът на район "Централен“ Георги Стаменов изрази своята готовност да помага с всичко, което е необходимо, за да продължи българското образование да е на високо ниво с помощта на съвременни подходи.

Бившият директор на ОУ "Алеко Константинов“ – Красимир Ангелов, който е подписал договора с ПУ "Паисий Хилендарски“, и настоящият - Марияна Найденова, благодариха на университета за ползотворното сътрудничество.

След откриването на дигиталния център старши учителите Нина Търева и Гергана Стоицова, заедно със зам.-директорите на ОУ "Алеко Константинов“ Запрян Атанасов и Лилия Топчийска проведоха първите часове пред студентите от трети курс специалност "Начална училищна педагогика и чужд език“. Те от своя страна наблюдаваха уроците в реално време, в електронна среда от две зали в Пловдивския университет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: