ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Зелен тунел се появява в подножието на Стария град!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:30 / 12.02.2015Коментари (4)11052
"Житен пазар" се очертава като втора спирка за туристите след паркинга до Източната порта. Предстои рехабилитацията на площадното пространство в подножието на Стария град. Вече има и готов проект за това и той е на "ПРОАРХ" Пловдив, арх. Едвард и Маргарита Христови. С него общината ще търси европари по ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Новото е, че площадът, познат на пловдивчани като "Шахбазян", става парк, реновиран с европейски пари. 

Емблематичното място попада точно под Стария град и е активна точка в туристическите маршрути днес. С новите проекти то ще се преобрази тотално: с живописни цветни композиции, с настилки от клинкерни плочи, с ефектни перголи и водни ефекти.

Пл. "Житен пазар" е акцент по бул. "6-ти септември" и е замислен като място за отдих, срещи и игри на децата. Алейната мрежа е коригирана съобразно пешеходните потоци. 

Настилките в целия парк, както и амфитеатърът са решени с клинкерни павета в два основни цвята. За алеите предвиждаме полагане на клинкерен паваж, който е подходящ за изграждане на открити пешеходни пространства. 

Този вид екстериорна настилка има необходимата студоустойчивост, здравина, дълготрайна и безпроблемна експлоатация. Този материал не позволява задържане на вода, благодарение на малката порьозност, не се замърсява, не се напуква и не позволява подхлъзване. 

На територията на пл."Житен Пазар" предвиждаме обособяване на кътове с места за отдих - пейки и поставяне на кошчета за отпадъци в близост до местата за отдих.

Озеленяването ще се подмени, където е необходимо и ще се допълни с нова висока растителност и цветни партери. Целта ни е да стане малък зелен оазис в тази част на града.

Предвижда се в центъра на пл."Житен Пазар" да има водна площ. Тя е ще е забележително съчетание на геометричните форми с играта на водата и светлината. Движението и звукът на водата в едно с ефектното осветление завладява вниманието и създава прекрасна възможност за оживяване на пространството около тази зона. Водната площ е решена с геомертично форми в съвременен стил.

Проектиран е атрактивен амфитеатър в центъра на парка. Амфитеатърът се състоиот три сектора с по три линейни пейки облицовани с клинкерни плочи. В северния сектор е проектирана водна каскада.

Каскадата е свързана с централно разположени водни площи. Водните площи са с малка дълбочина за предотвратяване на инциденти и за използване на по-малко вода.

Северно над амфитеатъра по алеята е проектиран зелен тунел с увивна растителност. Целта е да се получи обемна зеленина, като акцент и осигуряване на прохлада през лятото и заслон от ветрове през останалите сезони.

На алеята в южната част на парка е предвидена пергола с пластична форма, която се състои от рамки от неръждаема стомана. Горната част на рамките е перфориранаи и чрез водна инсталация се получа
© Plovdiv24.bg
ва водна мъгла ( освежаваюо в горещите летни месеци ) за подобряване микроклимата на парка. 

Към тази алея в непосредствена близост до амфитеатъра е предвидена линейна стоманобетонна пейка облицована с клинкерни павета. Около нея са проектирани наклонени плоскости от водоустойчива дървесина, които могат да се използват като постоянни шезлонги и лежанки.

Те са под лек наклон, а в средата е оставета пътека. Всички обшивки са монтирани върху метална конструкция с наклон завършващ към пътеката. Дървесината ще бъде обработена против гниене и дървояди.

Срещу тази комбинирана пейка на изток е проектирана още една пейка от стоманобетон, облицована с клинкерни павета и подиум от водоустойчива дървесина с обработки като горната - против гниене и дървояди.

Предвижда се възстановяване на питейната фонтанка.
Проектът предлага цялостна реконструкция на детскaтa площадкa и обособяване на по-голям кът за игри.

Предвидените съоръжения за игра осигуряват безопасност и достъпност при игра за всички ползватели, включително и за ползвателите с увреждания. 

Различните видове твърди и ударопоглъщащи настилки са комбинирани без препятствия и неравности при спазване на изискванията за употребата им и за достъпност от ползватели с двигателни увреждания.

Настилката на детската площадка ще е от ударопоглъщаща гумирана настилка. Осветлението на площад ''Житен пазар'' ще бъде енергоспестяващо.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Ангел Ангелов 14
премахни филтъра

+16
 
 
Браво на г-н Тотев. Малко по малко от центъра минаваме към перифереята на града. Дано продължава в същия дух и есента да го преизберем за втори мандат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: