ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Войната на големите хипермаркети в Пловдив убива търговията с пресни плодове и зеленчуци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:35 / 18.04.2010Коментари (109)16415
© Plovdiv24.bg
През седмицата отвори врати хипермаркет "Карфур" в МОЛ "Галерия". Веригата е популярна с ниските си цени на хранителните и всякакви други стоки, които предлага.

С отварянето си "Карфур" влезе в пряка конкуренция с друга "евтина" верига "Кауфланд".

Пускайки уникални промоции през седмицата, двете вериги влязоха в ожесточена конкуренция за привличане на хората от крайните квартали, пенсионерите и околните села. Средностатистическият пловдивчанин мисли за здравето си и няма да си позволи да си купи кисело мляко от 5 стотинки или банани от 80 стотинки, защото това са цени на продукта много под себестойността му и дори тези продукти да са си наред, много от хората не смеят да рискуват.

Все пак двете вериги намериха своите клиенти и настана стълпотворение на възрастни хора, роми както и средностатистическия пловдивчанин, който реши поне да разгледа новия магазин.

Като всяка война и тази между двата хипермаркета взе своите жертви. Репортерска проверка на пазарите, където се продават пресни плодове и зеленчуци, с местен произход, вече няколко сергии са затворени.

Продавачите коментираха огорчено, че няма как да се борят с вериги които продават под производствената цена на продукта. "Киселото мляко няма да го коментираме, 5 стотинки не струва дори само пластмасовата кофичка, какво остава за съдържанието в нея. "Ние купуваме бананите от борсите по 1.20-1.50 лв, няма как да ги продаваме по 80-90 стотинки както правят в момента големите хипермаркети. Краставиците, хубави, български ги взимаме на 1.50-1.80, а там се продават на 1.00 лев. Положението с доматите е същото. Никой не се интересува, че продуктите които ние продаваме са брани вчера и знаем къде са произведени", коментираха огорчени търговците, които осъзнават, че ако тези промоции продължат дълго, ще трябва да си сменят работата.

Ясно е, че двата хипермаркета не могат да поддържат вечно подобни цени и в един момент ще ги нормализират. Лошото е, че до тогава алтернативата им, в лицето на пазарите с прясна стока, може да изчезне.


Скоро подобна гледка с прясна стока по пазарите, може да остане само спомен / (с) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 16
21.12.2018 »
18.11.2017 »
11.07.2017 »
05.01.2011 »
04.01.2011 »
12.12.2010 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ганю, щото е "голем тарикат и голема работа" затова сам си го набива ... ама да не казвам като какво ... Магазини от типа на Карфур, Кауфланд ... Нямат място в тая държава. Но ... Благодарение на нашите съдържавници от селата те просперират ... В Кауфланд освен за стерилизирани продукти не влизам. На два пъти от тях си завъждам буби - и в боба, и в брашното ... Ориза им е с просо вътре ... Мизерници абсолютни ... Цените са мерило за качеството - ниски цени - съответно качество ... Пфууу ... И сега се конкурират с Карфур ... Представете си за какво иде реч .....
0
 
 
Не мога да разбера какво сте се размрънкали, че имало евтини стоки, ама не били от най-качествените или пък, че бананите и тем подобни нямало да са нон стоп на такива ниски цени...?! Вижте първо какъв тип магазин е Карфур и тогава говорете!
0
 
 
3,20кг домати!? Тези са луди. Че в Испания 1 краставица от Холандия в магазина е 70 цента, а на пазара 50 цента, така че тия мушмороци яки надценки вкарват за стока, за която транспортните разходи клонят към 0.
+1
 
 
Тези на пазарите няма какво да се оплакват - половината се водят 'производители', но реално са си абсолютни прекупвачи. И вместо толкова да се жалват, защо не се замислиха, когато бананите, портокалите, мандарините и други зимни плодове покрай коледа и нова година ги продават през 200 %. Ще ми продават турски и гръцки домати като 'български' и на 4 лева килото, а те реално не са БГ и на борсата са по няма и 2 лева. Но тогава бяха добре, нали - цените надути, но и всеки купува, защото просто нямаш избор. Дано изобщо да нямат работа и впоследствие, когато и те станат клиенти, да видят как се купува на цените, на които и те са продавали. Защо розите и другите цветя по празниците са с поне тройно завишени цени? Защо една скапана маруля, която е от има няма 10-на листа, струваше по 2,5лева? Да си ги ядат сами. Скапани, мръсни търгаши! Относно Галерия-та - няма какво да коментираме - направих си две снимки за спомен от тълпата отпред - стадо пенсионери, цигани и малоумници, които се бутат за кофичка мляко или просто от чисто любопитство да са първите, които ще разгледат битпазара.. Спокойно, след 3 месеца карфур пак ще си е там, и тогава можете да го разгледате. Паркинга наистина е ужасен - опашката се точи бавно нагоре, и като запецнеш на стръмното между етажите... Не бих се качил 2ри път там - 10 минути нагоре, после 6 7 надолу, 10-15 минути от паркинга до магазините (не, че са отворени) и още толкова нагоре и за 20-на минути го обиколихме. Малко тъпо ми се стори - слизаш от паркинга 3 етажа надолу, за да влезеш в карфур, после един етаж нагоре, за да стигнеш до касите...Загубена работа... Като Метро скоро няма да направят магазин... Ще ги видим след месец какви ще са им цените, защото както беше казано в друг коментар, цените на сьомгата и филето са си като в другите магазини.
+1
 
 
Че Карфу (не Карфур) и Кафланд се избиват с цени е вярнор но според мен от това крайния потребител само може да спечели. А търговците точно от този пазар, който е на снимката в статията, си заслужават известно време да стоят без оборот, като се има предвид огромните надценки, които слагат на продуктите си. Разликата в цените на килограм на най-оборотните стоки между този пазар и четвъртък пазара например понякога достига и над левче... И ще ме прощават, но когато отидеш на борсата и купиш чувал краставици всъщност си нямаш и идея кога е брана стоката и от къде е.
+3
 
 
Първо, за паркирането на Галерия - същата СЕЛСКА работа като с мол пловдив. По бул. Санкт Петербург и навсякъде около големтие магазини пълно с коли, горе на паркинга - празно. Да му се чудиш на този народ защо толкова се бие в гърдите, че има акъл... Второ - Карфур е пълна трагедия. Нямах нерви да се кача до хранителните стоки, но на първия етаж е пълно с нискокачествена стока на напълно нормални цени. Таванът... го няма, вижда се директно замазката и комуникациите. Грозна работа е. Само веднъж съм бил в Кауфланд и не съм обърнал внимание там тавана как е направен, но ме съмнява да са пестили чак от такива места. Самият мол "Галерия Пловдив" е пуснат по гол задник, което ми направи много лошо впечатление - 90% от него още е в строеж, като по плочките и стените има още от строителния прах. Освен това беше пълно с цигани. По травелаторите много хора се движат с колички и то много близо един до друг. Като стигнат до края на травелатора започват да се туткат и някой ще изгори здраво с количка навряна в задните части - то се иска малко мозък за целта. Като цяло - грозна работа, след 2-3 месеца когато заработи на пълния си капацитет търговския център пак бих го посетил от любопитство, но за момента ме загуби като клиент. А този див паркинг не знам как го мислят зимата - особено такива като мен с "летни коли" (разбирай - със задно предаване) направо ги задраскват от началото на декември до средата на март...
+3
 
 
Крайно време е прекупвачите от българският пазар веднъж завинаги да влезнат в историята.Стига вече с тази спекулативна система,която тормози вече 20г. живота на хората.Били взимали бананите на 1,20лв.-1,50лв. от борсата.Не се ли питате през колко дистрибутори са минали за да стигнат на такава цена до вас.Знаете ли,че в Чили тон банани от производител се купуват за 20$ един тон.Същото е положението с кафето и тютюна за хавански пури.Ако големите хипермаркети са директни вносители,защо се чудите че продават за 1лв./кг.В чужбина редно ли е да казват,че за 200 Euro хората зареждат хладилника за 4 членно семейство за един месец.Същите 200 Euro се заработват за 3-4 дена.Хората вече масово пътуват в чужбина и не можете да ги лъжете повече. Сметката за ток не надхвърля 5% от доходите им.Как е при нас? Днес имах възможност да опитам въпросните банани от Карфур и мога да кажа,че са екстра качество.
0
 
 
Това, дето го продават по 5 ст. не е кисело мляко, а млечен продукт. Ех, Пловдив се напълни с прости хора. Къде е сега комисията за нелоялна конкуренция, няма я, затъкнали са й устата с пачки. И кой им даде разрешение на тези да пускат МОЛ-а, при положение, че няма сложени никакви табели за авариен изход, ако стане пожар вътре хората ще се опекат.
СВЕЩЕНОТО ЧЕРНО-БЯЛО РАЙЕ СЕ НАДЯВА НЕ НА ТЯЛОТО, А НА ДУШАТА! И ТО НЕ СЕ ПРОДАВА И НЕ СЕ ПОДАРЯВА: ЗА НЕГО СЕ ВОЮВА, ЗА ДА ГО ЗАСЛУЖИШ ПРЕД ТЕЗИ ФЕНОВЕ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА МУ!
на 18.04.2010 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
Удвояват околовръстното на Пловдив
Предаване "Цветовете на Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1852) 16%
Спас Гърневски (1640) 14%
Д-р Иван Чомаков (1121) 10%
Славчо Атанасов (3069) 26%
Иван Тотев (3001) 26%
Здравко Димитров (1041) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: