ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Удушвачките взеха дипломи в затвора
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:38 / 11.12.2009Коментари (14)25554
© в. Стандарт
През 2005 г. Апелативният съд в Пловдив намали присъдите на Антония (вляво) и Мария
Пет години след зверското убийство в Пловдив на 14-годишната Маргарита Гергененова от съученичките й Антония Матева и Мария Драндарова, едната от убийците е на свобода. Антония излежа присъдата си в Сливенския затвор, откъдето бе пусната в началото на седмицата. Зад решетките до следващата есен остава съучастничката й Мария. На 5 март 2004 г. те извършиха ужасяващо престъпление, което промени живота им завинаги. С голи ръце в апартамента на Антония двете, тогава осмокласнички, удушиха приятелката си Маргарита. Пред съда направиха пълни самопризнания. Според близките им обаче те са само физическите извършители на престъплението. Истинските подстрекатели са останали ненаказани.

Антония е на свобода, но никой не знае къде е. Преди няколко дни тя напуснала женския затвор в Сливен, след като последната й присъда от 6,5 години се стопи с 12 месеца заради добро поведение и старанието да се учи зад решетките. Съседите на Антония от печално известния блок на ул. "Кукуш" 15, където бе извършено престъплението, са категорични, че тя изобщо не се е прибирала в жилището на родителите си. Самите те отдавна не живеят в Пловдив, а са се преселили някъде в близките села. По всяка вероятност Антония е при тях. Още преди да бъде освободена, пред близки тя споделила, че се страхува от свободата. Плашела се, че може бащата на Маргарита да я убие. Не искала да вижда никого от старите си познати, приятели и съседи. Тя бе тази, която след убийството на Маги първа се пречупи пред следователите и разказа какво са извършили с Мария. Според психолозите, които бяха ангажирани в процеса, тя е по-слабата психически. Въз основа на показанията на Антония двете бяха осъдени. Роднини на момичетата обаче продължават да твърдят, че не цялата истина е видяла бял свят. Най-категоричен е Тони Драндаров, бащата на другата убийца, Мария Драндарова. Според него вината на двете момичета е, че са извършили престъплението. Те обаче били маша в ръцете на подбудител, който е останал ненаказан.

Засега дъщеря му остава в затвора, където той не спира да праща писма и да ходи на свиждания. По думите му в изолатора Мария израснала в положителна посока. Когато преди пет години влязла в затвора, била дете, а сега е млада жена. Драндаров не спирал да й напомня за стореното, но и всеки път й повтарял, че трябва да пусне Бог в душата си, за да продължи да живее. Зад решетките също като Антония Мария е завършила средно образование. Успехът й бил отличен. Дори смятала, след като излезе, да кандидатства в университет. Интересувала се от точни науки, дори взела диплома за оператор на компютър и текстообработка. Вече четяла и кандидатстудентските справочници, за да се ориентира как да влезе в специалността счетоводство и финанси. В затвора определяната от психолозите като бедна емоционално и неспособна да съпреживява Мария развила творчески способности. Пробвала се успешно като диджей и затова й поверили музикалното оформление на всички празненства. Освен това се интересувала от филми и четяла много книги.

Колкото и да се разкайват и променят към добро удушвачките, зачерненото семейство на Маргарита никога няма да им прости стореното. Майката на убитото дете Цветана не спира да ходи на гроба й. На рождения й ден на 7 октомври всяка година носела торта и цветя. Малко преди да освободят Антония, тя заминала за Швеция, защото с удушвачките са комшии, и не можела да понесе мисълта, че ще ги среща. Две години след случилото се с Маги тя се сдобила с втора дъщеря, която кръстила на мъртвото си дете. За внучката си продължава да скърби и бабата на Маргарита Гергененова, с която носят едни и същи имена. За убийците на момичето възрастната жена е категорична, че са виновни и за тях повече няма място в квартала.

Източник: в. "Стандарт"


Още по темата: общо новини по темата: 7
11.04.2022 »
18.02.2010 »
14.03.2009 »
30.03.2006 »
21.06.2005 »
20.06.2005 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Shovelhead
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Моторни спортове
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: